Малцина повярваха на разузнавателните данни, че Русия ще нападне Украйна.

...
Малцина повярваха на разузнавателните данни, че Русия ще нападне Украйна.
Коментари Харесай

Психологическа бариера. Защо прогнозите за инвазията в Украйна се оказаха грешни

Малцина повярваха на разследващите данни, че Русия ще нападне Украйна. Сбъркаха и в прогнозите за развоя на войната. Година по-късно войната бушува, а въпросът все по този начин е за какво всички мислеха, че Москва блъфира.

На 22 февруари 2022 година Жозеп Борел, висш представител на Европейския съюз по въпросите на външните работи и политиката на сигурност, приема телефонно позвъняване от на-висшия посланик на Съединените щати.

Според Борел държавният секретар на Съединени американски щати Антъни Блинкен му е съобщил, че Русия, откакто месеци наред струпва големи военни сили на границата с Украйна, ще нападне.

" Тони Блинкен ми се обади по телефона и ми сподели: " Е, това ще се случи този уикенд ", спомня си Борел. Два дни след диалога, в 5 часа сутринта, " те започнаха да бомбардират Киев ".

" Не вярвахме, че войната идва ", споделя той.

Докато барабанът на войната биеше все по-силно в месеците преди 24 февруари 2022 година, западните разузнавачи, военни анализатори и политолози се мъчеха да разгадаят желанията на съветския президент Владимир Путин. Вглеждаха се деликатно в това, което се знаеше за осъвременените, реформирани и добре финансирани въоръжени сили на Русия - без да загатваме неприятното положение на незадоволително оборудваната украинска войска.
 Поразен съветски Тигр-М сниман през първите дни на войната - февруари 2022 година в Харков
Мнозина имаха вяра, че Русия няма да нахлуе в Украйна. Сгрешиха.

Мнозина имаха вяра, че в случай че това стане, украинската войска ще бъде разгромена, Киев ще бъде високомерен за броени дни, а държавното управление ще падне. Отново сгрешиха.

Една година по-късно, до момента в който войната бушува и не се вижда нейният край, анализаторите към момента се пробват схванат за какво по-голямата част от западния свят сбърка толкоз доста в преценката си.

" Очевидно не направих огромния избор, който би бил да се причисля към тези, които от известно време бяха уверени, че следва огромна война ", сподели в края на декември Лорънс Фрийдман , почетен професор по военни науки в Кралския лицей в Лондон. " Все повече се убеждавах във опцията за това, само че към момента ми се струваше, че този ход е толкоз явно малоумен, че допуснах, че Путин има по-добри благоприятни условия. "

В изявление Фрийдман съобщи, че в ретроспективен проект както американските публични лица, по този начин и английските им сътрудници са били прави в прогнозите си, че Путин ще подреди инвазия.

" Изводът, който американците и британците направиха, се оказа верен ", сподели професорът пред RFE/RL.

" Несъмнено това беше огромен разследващ триумф ", сподели Конрад Музика , основан в Полша анализатор в региона на защитата. Той добави, че сме " привикнали да приказваме за неуспехите на разузнаването на Съединени американски щати " и изброи непредвиденото навлизане в Грузия, Сирия, " всички неща по време на Студената война, нахлуването в Унгария, Чехословакия. "

" Това, което американската разследваща общественост планува този път, беше тъкмо ", сподели той. " Те предизвестиха всички неведнъж, което си беше същински разкош, тъй като нормално няма толкоз доста предизвестия. "

Според Музика нежеланието на доста западни чиновници да повярват на предизвестията е психически стимулирано.

" Много хора си мислеха: " Ето ни в 21-ви век. Конфликтът продължава към този момент осем-девет години в Донбас в Източна Украйна ”, сподели той. И добави, че " всички си мислеха, че Русия няма да нахлуе в суверенна страна... Че скупчването на военни сили е било блъф ". Отдава го на " психическа преграда. "
Качество против количество
Преди нашествието имаше две линии от разследващи данни - " предупредителни данни " и данни за " съответствие на силите "., сподели Филип Дейвис , професор в Центъра за разузнаване и проучвания на сигурността " Брунел " в Лондон.

Според него въпросът не е бил в качеството на събираните данни, а в качеството на разбора.

" Анализът на предупредителната разследваща информация беше извънредно прецизен ", сподели той. " Американските предизвестия, които бяха най-шумни... са точни в границите на седем до 10 дни, което в мащаба на тези неща е много точно ".

" Става въпрос за планове ", сподели Фрийдман. Според него нНикой не е поставял под подозрение разследващите данни за това, което руснаците са имали към границите. Въпросът е бил дали то ще бъде употребявано. " Трудността е в това, че се пробвате да оцените нечий избор и решения, които може би още не са взети ".
Нова и усъвършенствана войска. Или пък не
Нахлуването на Русия в Грузия през 2008 година беше стремително - съвсем всички бойни дейности завършиха след пет дни - само че спорът открои съществени проблеми във въоръжените сили на Русия, като провокира огромни старания за рационализация и отвод от наследените от Съюз на съветските социалистически републики съоръжение и практики.

След по-малките по мащаб триумфи в Украйна през 2014 година и по-късно в Сирия, западните наблюдаващи заключиха, че промените са подобрили качествата на съветската войска да се придвижва бързо, да координира придвижването на разнородни военни елементи, да комуникира по-добре и да употребява смарт технологии.

През 2020 година съветският министър на защитата, че цели 70 % от транспортните средства, въоръжението и оборудването на въоръжените сили са осъвременени.

След това пристигна 2022 и нашествието в Украйна.
 Украински бежанци минават границата с Молдова в първите дни на войната.
В продължение на месеци преди 24 февруари 2022 година американските и английските разследващи организации и дипломати обществено разказват проектите на Кремъл за нашествието. През ноември 2021 година шефът на Централно разузнавателно управление на САЩ Уилям Бърнс пътува до Москва, с цел да предизвести непосредствено съветските публични лица да не нахлуват. Но, както споделя по-късно Бърнс, той си потегля " по-разтревожен, в сравнение с когато дойдох ".

Очакваше се, че с до 175 000 бойци, ситуирани в районите по украинската граница и в Черно море, където господства военно, Русия ще навлезе в Украйна, силите ѝ ще завладяват Киев за няколко дни и ще смъкват държавното управление на президента Володимир Зеленски.

Вместо това напъните на Русия да превземе бързо Киев от север бяха осуетени - значително от сполучливата защита на летище северно от столицата, която попречи на парашутен десант. На юг Русия реализира по-голям триумф, превземайки административната столица на Херсонска област, а по-късно, след няколкоседмична блокада завладя пристанищния град Мариупол на Азовско море.

До пролетта на 2022 година съветските елементи се изтеглиха от северните региони, отдръпнаха се през границата и се пренасочиха в Източна Украйна.
 Натали Севрюкова пред блока в Киев, в който живее,, откакто е изумен от съветска ракета. 25 февруари 2022 година
" Защо Русия не съумя да надделее - за какво вместо това беше спряна на пътя си, изтласкана отвън огромните градове и сложена в отбранителна позиция - се трансформира в един от най-важните въпроси както във външната политика на Съединени американски щати, по този начин и в интернационалната сигурност в по-широк проект ", специалист по съветската войска в Rand Corporation, американски мозъчен концерн, в публикация, оповестена този месец във Foreign Affairs. Според Фрийдман грешките са пристигнали от оценката за съветската войска: " Не беше предопределено, че руснаците ще се провалят толкоз неприятно. "
" Потьомкино село "
Клинт Рийч , откривател в региона на защитата в Rand Corporation и някогашен езиковед с съветски език във военноморския флот и Министерството на защитата на Съединени американски щати., също сподели, че е бил сюрпризиран " какъв брой добре се показаха украинците и какъв брой зле се оправиха руснаците ". По думите му Русия е посочила, че " не е военната мощ, за която я мислехме, когато влезе във войната ". Очакванията са били, че напъните за рационализация и образование в продължение на десетилетие ще дадат резултати на бойното поле. " Не видяхме това ", сподели той.

Според Дейвис " руснаците работиха доста интензивно по построяването на нещо, което може да се назова Потьомкино село " за военни качества " (През 18 век княз Григорий Потьомкин строи подправени декори на красиви селски къщи, с цел да впечатли императрица Екатерина II по време на нейна обиколка в така наречен Нова Русия и оттова идва изразът " Потьомкини села - б.р.)

Дейвис уточни образеца с най-новия съветски танк - Т-14 " Армата ", който макар прехвалените технологии и изказванията на военни чиновници за неговите благоприятни условия, към момента не на на въоръжение за съветските сили в Украйна. По думите му е елементарно да се проучват силите на съперника на хартия, да се създадат сателитни фотоси и да се реши кой с какво въоръжение разполага. " Но желанието да го използваш, способността и умеенето да го използваш - това не може да се види на сателитна фотография ".

И Музика признава, че е бил с неверна оценка за способността на съветските въоръжени сили да нападат Украйна и на база съветските вложения в армията след 2012 година упованието е било " да се оправят доста по-добре ".
 Руска бронирана машина на пехотата е в пламъци при боевете за Харков на 27 февруари 2022 година
Също толкоз слаба се оказа и прогнозата на доста специалисти, че Украйна няма да може да се опълчва дълго на по-голямата и по-добре оборудвана съветска войска. Но, снабдени с известно количество западно оръжие и разследваща информация, украинските сили осуетиха ранния съветски опит за завладяване на Киев.

" Не предвидихме какъв брой дейно ще се съпротивлява Украйна ", сподели Борел в речта си през октомври.

" Надцених съветските благоприятни условия ", сподели Музика, само че напомни " първичното комплициране и безпорядък от украинска страна в първите дни на войната ".

Според него това, което е попречило на руснаците да влязат в Киев, е " групата от няколкостотин доброволци, които се подготвяха за нашествието в продължение на месеци ". Тяхната опозиция в Буча и Ирпин спря съветския прогрес, сподели анализаторът.

По-късно Украйна изненада Русия и външните наблюдаващи, като провежда светкавична контраатака в Харковска област на североизток и оказа мощен напън върху съветските сили в Херсонска област на юг, до момента в който те не се изтеглят зад защитната преграда на река Днепър - изоставяйки единствената районна столица, която превзеха след нашествието през февруари 2022 година

Дейвис сподели, че не е мислил, че украинците ще се оправят толкоз добре. " Наистина влязох в обстановката с доста песимистична позиция, че при съществуването на всички най-хубави играчки на света, най-хубавото, което можеш да направиш, е да разкървавиш носа на руснаците, да им направиш всичко доста скъпо и да ги накараш да страдат под наказания през идващите 20 години. "

Експертите обръщат внимание и на различен загадъчен аспект на съветската инвазия: неспособността или нежеланието на Русия да употребява по-агресивно своите военновъздушни сили. Въоръжена със западно противовъздушно оръжие, Украйна продължава да употребява по-малкия си флот от руски изтребители и да заобикаля вероятността сухопътните ѝ сили да бъдат разрушени от съветски самолети.

Фрийдман сподели, че първичното съмнение е било, че руснаците освен имат предимство във въздушната мощност, " само че и знаят по какъв начин да я употребяват дейно ". Но те не го направиха.
Шпионин против разузнавач
Западните държавни управления и анализатори не бяха сами в неверните си прогнози си за това по какъв начин ще се развие нашествието в Украйна. Според многочислени сведения в съветската преса и обществени изказвания на западни публични лица изводите на съветското разузнаване.

Един от добилите популярност образци е обвързван с отдел на основната съветска организация за вътрешна сигурност - Федералната работа за сигурност, който е отговарял за разбора на вътрешната политика на Украйна. По непотвърдени данни в месеците след нашествието шефът на отдела и неговият заместител са разследвани и сложени под домакински арест, евентуално за това, че са дали на Кремъл извънредно оптимистични оценки, че държавното управление на Зеленски ще падне бързо.

И тогава поражда въпросът до каква степен самата Украйна е знаела за желанията на Русия, сподели Дейвис.

Той добави, че " украинците евентуално са имали много положителни разследващи данни за руснаците ". Имали са и много време да влагат в това да имат положителни разследващи данни за руснаците и " наподобява са били по-добре готови за неприятното положение на съветската подготовка от всички останали ".

" Мисля, че когато всички документи излязат след години, това ще се окаже доста по-значимо за развиването на нещата, в сравнение с знаем в този момент ", сподели още Дейвис.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР