Малцина европейци, а с немного българи са чували за село

...
Малцина европейци, а с немного българи са чували за село
Коментари Харесай

Стотици китайци посетиха родопско село това лято, ето какво търсиха

Малцина европейци, а с немного българи са чували за село Момчиловци, сгушено високо из скатовете на Родопите в югоизточна Европа, покрай границата с Гърция. Но в Китай селото се свързва с тайнственост, знамение и дългоденствие поради киселото си мляко, по което китайците напряко луднаха, описа организация Агенция Франс Прес в собствен репортаж, представена от БГНЕС. Това лято Момчиловци посрещна стотици китайци, пристигнали за третия китайско-български фестивал на киселото мляко. „ Две са нещата, които всеки китаец знае за България - киселото мляко и розите ", сподели Лей Лин от Шанхай.

Навсякъде в селото има надписите на китайски, които насочват посетителите към кметството, където могат да чуят лекции за чудодейните изгоди от киселото мляко или да дегустират кисело мляко и сирене. Хората в Момчиловци са привикнали да виждат китайски гости, откогато през 2009 година китайската компания Bright Diary се върна към бактерията, открита в локалното кисело мляко. Решаващото е, че вариантът разреши на компанията да сътвори за китайските консуматори кисело мляко за пиянство (вероятно айрян – ред). То се пие със сламка и е по-лесно за консумация спрямо гъстото кисело мляко, тъй като не се нуждае от изстудяване.

В репортажа се прецизира, че компанията употребява наименованието „ Момчиловци “ за продукта си, чийто етикет включва българска госпожица в национална носия. Това е най-продаваният артикул в този преуспяващ бранш, продаван в множеството супермаркети. А неговата реклама може да се види по автобусни спирки и по малкия екран. С мотото си " Чудотворната загадка на село Момчиловци, където хората живеят дълъг живот “ продажбите на продукта доближиха предходната година 6,0 милиарда юана (765 млн евро), разкри на фестивала Пан Цзянцзюн, представител на Bright Diary. " Момчиловци е известно като " село на дълголетниците ", заради огромния брой столетници, живеещи тук ", съобщи още той.

И в действителност минимум трима участници в китайския езиков курс, за който са се записали 40 локални поданици, оповестиха за Агенция Франс Прес, че имали в фамилиите си хора, които са живели над 100 години. „ Наше проучване сподели, че една от тайните за това дългоденствие е локалното кисело мляко “, сподели Пан. Годишно 1200-та поданици на Момчиловци посрещат към 1000 китайски туристи от общо 5000-6000 гости селото, показа кметица Сийка Суркова.

" Цифрите нарастват всяка година и това е обикновено, като се има поради голямата рекламна акция на киселото мляко в Китай, която също ни е от изгода ", добави тя. През 2014 година в Момчиловци бе проведоха китайската версия на телевизионно шоу " Survivor " и седем състезатели се потопиха в локални фамилии, въоръжени единствено с китайско-български речник. Но с едвам 18 500 китайски гости предходната година България съществено изостава от Европа в привличането на китайски туристи. Преките полети сред двете страни са единствено фантазия, споделиха специалисти. Пътуващите за Момчиловци би трябвало да кацнат първо в Европа и оттова до София или Пловдив. А по-късно ги часа няколкочасово пътешестване до селото. Но то си заслужава, обобщи репортажът.

Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР