Малтожата Герсдорф Още по темата Полският премиер защити правото на

...
Малтожата Герсдорф Още по темата Полският премиер защити правото на
Коментари Харесай

Председателят на полския Върховен съд се опълчи на управляващите

Малтожата Герсдорф

Още по тематиката
Полският министър председател отбрани правото на страната да гради своя лична правосъдна система
от Дневник,4 юли 2018
Председателят на Върховния съд в Полша се опълчи на държавното управление, митингите не стихват
от Дневник,4 юли 2018
Хиляди поляци стачкуваха против противоречивата правосъдна промяна
от Дневник,4 юли 2018 " Присъствието ми тук не значи, че се наемам с политика. Правя всичко това, с цел да защитя правовата страна и с цел да покажа къде е границата сред Конституцията и нарушаването на Конституцията. " Това съобщи в сряда сутринта Малгожата Герсдорф, ръководител на Върховния съд, която направи проява на непокорство против нов закон, който наложително я праща в пенсия.

Конфликтът с ръководещите е възприеман като следващият им ход в акция за преодоляване на правораздавателната система. " Плъзгаме се към тирания. Какво ще стане, в случай че имам дело против някого от " Право и правдивост " и партията ще може да въздейства на съдиите? Тези промени ме засягат персонално ", разяснява пред Иeuters 65-годишният програмист Йоанн Творог.

Ден по-рано полският президент Анджей Дуда разгласи, че според закона, признат от ръководещата партия " Право и правдивост ", Герсдорф към този момент не е на работа. Но тя съобщи през днешния ден на събралото се голям брой пред постройката, че по Конституция нейният мандат е от шест години и продължава до 2020 година и това не може да бъде променено.

Конкретно за нейния случай новият закон дефинира Герсдорф да изиска от президента Дуда удължение на мандата ѝ. Но тя не го направи, тъй като, по думите ѝ, " това значи подчиненост, а аз не мога да се съглася с това, тъй като би трябвало да довърша нещо, за което съм полагала клетва ".

Преди да влезе в постройката на Върховния съд, тя благодари на събралото се голям брой, което скандираше " Съдиите не могат да бъдат уволнявани " и " Конституция! ". Докато хората пееха националния химн, Герсдорф изрази вяра, че в Полша ще бъде възобновено върховенството на закона. Според нея признатото законодателство е неконституционно и не може да бъде приложено.
Какво планува промяната
Реформата в полския Върховен съд планува съдиите на възраст над 65 години да се пенсионират и това влезе в действие в среднощ против 4 юли. Засегнати са 27 магистрати, в това число ръководителя на съда Малгожата Герсдорф.

Дава се опция на съдиите да продължат да упражняват функционалностите си, в случай че желаят, само че би трябвало да изпратят молба до полския президент, съпроводена от здравно удостоверение, че са в положително здраве. Президентът ще има опция да се произнесе в период до септември, без да е задължен да аргументира решенията си.

Шестнайсет от 27-те съдии към този момент подадоха такива молби и има заплаха ситуацията им да остане неразбираемо няколко седмици. Макар да се отнасят сериозно към промяната, тези магистрати считат за собствен дълг да продължат да служат на страната, изясни представителят на Върховния съд Михал Ласковски.

Останалите единадесет съдии не са поискали пълномощията им да бъдат удължени, само че някои от тях (като всеки взема решение лично) биха мигли да се базират на статута си на несменяемост, вписан в конституцията, с цел да продължат да работят.

Така във Върховния съд може да се стигне до неразбираема обстановка, сходна с тази в Конституционния съд преди време. Тогава разнообразни сформира на Народното събрание (преди и след изборите от октомври 2015 г.) гласоподаваха влизащи в несъгласие разпореждания и съдът в продължение на месеци се оказа с прекомерно доста съдии, чиито пълномощия се оспорваха от всяка от страните.

" Зачитането на националната еднаквост е част от доверието, което би трябвало да бъде построено в Европейски Съюз. Всяка страна има право да сътвори своя правна система в сходство със личните си обичаи ", сподели през днешния ден в Европейския парламент министър председателят Матуеш Моравецки. Според него тъкмо това означавъл и девизът на Европейски Съюз - " Единство в многообразието ".
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР