Малта стана в сряда поредната западна държава, узаконила еднополовите бракове.

...
Малта стана в сряда поредната западна държава, узаконила еднополовите бракове.
Коментари Харесай

Малта стана 15-та държава в Европа, узаконила еднополовите бракове

Малта стана в сряда следващата западна страна, узаконила еднополовите бракове. Парламентът на преобладаващо католическата страна одобри през днешния ден с съвсем цялостно единогласие подобаващ закон, съобщи " Асошиейтед прес ", цитираа от Българска телеграфна агенция.

Камарата на представителите утвърди нормативния акт с 66 гласа " за " при единствено един " срещу ". Единственият народен представител, оповестил се против закона, се аргументира с християнската си религия.

Католическата черква се разгласи срещу легализирането на еднополовите бракове.

По-рано Лейбъристката партия на премиера Джоузеф Мускат даде обещание това да е първият признат закон, в случай че завоюва парламентарните избори, създадени в Малта предишния месец. Нормативният акт получи поддръжката и на главната опозиционна мощ, десноцентристката Националистическа партия.

Така Малта стана 25-ата страна в света, разрешила еднополовите бракове, и 15-ата в Европа, отбелязва " Франс прес ".

Католицизмът има мощно въздействие в дребната островна страна в Средиземно море с население от 430 000 души.

Той е държавна вяра в страната, където разводът бе позволен едвам през 2011 година, а абортът остава противозаконен.

Преди три години депутатите от Националистическата партия се въздържаха при приемането на закон, разрешаващ гражданските съюзи сред представители на един и същи пол. Той даде на хомосексуалните двойки съвсем равни права с тези на сключилите брак, в това число да осиновяват деца (като ергени или моми).

Новият закон позволява на всички сключили брак двойки да осиновяват деца.

Освен това подкрепеният от всички парламентарни партии текст включва унищожаване от акта за брак думите " брачен партньор ", " брачна половинка ", " майка " и " татко " и вкарва неутралното " съпрузи ", " родител, който е родил " и " родител, който не е родил ".

" Това е исторически избор. Той демонстрира, че демокрацията ни и обществото ни израстват. Това към този момент е общество, в което можем да кажем, че сме равни ", съобщи министър председателят Мускат. Преди това той бе споделил, че би трябвало да се създадат ремонти в в този момент настоящия закон за брака, а не да се приема нов закон, тъй като не може да има два закона за едно и също нещо, които да разделят хората поради половата им ориентировка.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР