Малта обяви днес, че ще приеме 39 мигранти, спасени през

...
Малта обяви днес, че ще приеме 39 мигранти, спасени през
Коментари Харесай

Малта прие 39 мигранти, спасени през нощта от кораба Оупън армс

Малта разгласи през днешния ден, че ще одобри 39 мигранти, избавени през нощта от кораба "Оупън армс ", само че не и 121 други, които от девет дни са на борда на плавателния съд на испанската неправителствена организация "Проактива ", заяви Българска телеграфна агенция.

Това провокира остри рецензии от страна на "Проактива " и на холивудската звезда Ричард Гиър, който посети през вчерашния ден кораба. Малтийското държавно управление съобщи в официално съобщение, че е "предложило да трансферира 39-имата мигранти на борда на (свой военен) транспортен съд и да ги смъкна на малтийска земя, защото те са били избавени в зоната ", за която страната дава отговор.

От "Оупън армс " обаче отхвърлят това предложение и упорстват Малта да одобри 121-те мигранти, които са били избавени в зона, за която тази страна не дава отговор.

Според "Проактива " този метод на малтийското държавно управление е провокирал напрежение на филантропичния транспортен съд и "сериозен проблем със сигурността на борда ".

На конференция на южния италиански остров Лампедуза, край който се намира "Оупън армс ", Ричард Гиър сподели, че за него хората на борда на кораба са бежанци, а не мигранти, за каквито ги считат. "Това са 121 разнообразни истории, това са изключителни хора, те са толкоз мощни, те са претърпели ужаси, същински пъкъл, мъчения, изнасилвания, затвор ", съобщи американският артист, паралелно до ръководителите на "Проактива ".

Гиър акцентира, че не желае да прави политика, а "само да помогне на хора в неволя ". Холивудската звезда се спря и на "много странната политическа обстановка " в Съединените щати "с един президент, който влага доста сила в дехуманизацията ", визирайки Доналд Тръмп.

"Ние имаме нашите бежанци, идващи от Хондурас, Салвадор, Никарагуа, Мексико, обстановката при нас доста наподобява на тази тук ", съобщи Гиър и прикани да "спрем да "демонизираме човешки същества ".
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР