Мълния проби огромна дупка в опашката на американския междуконтинентален стратегически

...
Мълния проби огромна дупка в опашката на американския междуконтинентален стратегически
Коментари Харесай

Мълния нанесе огромни щети на американския междуконтинентален стратегически бомбардировач Boeing B-52 Stratofortress

Мълния проби голяма дупка в опашката на американския междуконтинентален стратегически бомбардировач Boeing B-52 Stratofortress, оповестява  The Aviationist. По данни на изданието, случаят е станал до момента в който самолетът е кацал в авиобазата на Военновъздушни сили Барксдейл в Луизиана през декември предходната година. Екипажът на машината не е схванал какво се е случило и е разкрил дупката, която била с човешки размери, чак на земята.

След оценка на вредите станало ясно, че отвесният стабилизатор на B-52 не предстои на възобновяване. Оказало се, че светкавицата е увредила мълниеотвода и частта би трябвало да се смени напълно.



Специалисти означават, че удари от мълнии се случват по няколко пъти в годината, само че този е имал по-сериозни последици. Един от механиците твърди, че за 15 години работа за първи път му се постанова изцяло да сменя част от опашката.

The Aviationist отбелязва, че преди 54 години B-52 е летял без отвесен стабилизатор. Тогава детайлът се откъснал на над 4 000 метра височина, все пак самолетът е съумял да кацне сполучливо.

Boeing B-52 Stratofortress е на въоръжение в американските Военновъздушни сили от 1955 година. Самолетът идва да размени остарелите B-36 и B-47. Първият му полет е през април 1952 година Boeing B-52 Stratofortress може да носи разнообразни по тип оръжия, включително и нуклеарно.

Превод: БЛИЦ
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР