Малко вероятно е срещата на НАТО тази седмица в Мадрид

...
Малко вероятно е срещата на НАТО тази седмица в Мадрид
Коментари Харесай

Слаби надежди за пробив с Турция на срещата на НАТО за кандидатурите на Швеция и Финландия

Малко евентуално е срещата на НАТО тази седмица в Мадрид да обезпечи пробив в превъзмогване на възраженията на Турция против кандидатурите за участие на Швеция и Финландия, а Анкара наподобява е подготвена договарянията да продължат с месеци, споделят турски представители и западни дипломати, представени от Ройтерс.

Турските договарящи не се безпокоят за крайни периоди, наложени от задграничните съдружници, и са подготвени да продължат договарянията месеци наред, в случай че е належащо, с цел да се откажат скандинавските страни от оръжейното ембарго по отношение на Турция и да подхващат ограничения против организации, считани от Анкара за терористични, споделиха пред организацията четирима източници.

Според източник, осведомен с въпроса, огромно затруднение наподобява съставлява настояването на Турция, по-специално към Швеция, да екстрадира някои кюрдски бойци, живеещи там.

Представители и дипломати не изключват в същото време опцията за договорка в последната минута. Миналата седмица обаче Ибрахим Калън, представителят на президента Реджеп Тайип Ердоган, съобщи, че Анкара чака ангажиращи стъпки от двете кандидатки и не преглежда срещата в Мадрид като краен период.

" Имаше срещи, само че за жалост стъпките, които чакахме, не бяха направени ", сподели турски държавен представител, взел участие в договарянията. " Постигането на резултат на срещата на върха на НАТО наподобява мъчно ", добави той.

В изявление за телевизия Хабертюрк нощес Калън сподели, че той и заместител външният министър Седат Йонал ще проведат диалози с финландски и шведски представители в Брюксел в понеделник, които ще бъдат последвани от нов кръг договаряния сред водачите на НАТО, Турция, Финландия и Швеция във вторник преди срещата на върха в Мадрид.

" Да присъстваме на тази среща не значи, че ще отстъпим от позицията си ", сподели Калън, визирайки четиристранната среща във вторник. " В огромна степен сме постигнали договореност, има някои неща, по които не сме съгласни. Ако се съгласим за тях, то по този начин ще отидем и в Мадрид ", добави той.

Според осведомен източник, поискал анонимност, са останали няколко точки, които към момента не са контрактувани изцяло, в документа, очертаващ уговорките на Швеция и Финландия. Те включват надлежно отношение на сътрудник на НАТО във връзка с контрола върху износа на оръжие, признание на избрани групировки за терористични и съответни дейности за екстрадицията на лица, сподели източникът, допълвайки, че методът на Турция в постигането на единодушие по противоречивите въпроси " не се диктува от интернационално избрани прагове... като Мадрид ".

Западен посланик е на мнение, че Ердоган в последна сметка ще поддържа кандидатурите и ще разгласи победа пред гласоподавателите в Турция, въпреки че съгласно него е допустимо процесът да продължи още няколко месеца.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР