Малко вероятно е Швеция да стане официален член на НАТО

...
Малко вероятно е Швеция да стане официален член на НАТО
Коментари Харесай

Швеция няма скоро да влезе в НАТО

Малко евентуално е Швеция да стане формален член на НАТО по време на срещата на върха на Алианса през юли във Вилнюс. Отлагането може да продължи до септември, когато турският парламент най-сетне ще ратифицира кандидатурата на Швеция за присъединение към Алианса, заяви Шведското радио.

Според някои турски политици в Анкара, след президентските и парламентарните избори на 14 май турските депутати надали ще разискват " шведския въпрос " преди лятната почивка, която нормално продължава от юни до септември.

След присъединението на Финландия към НАТО се е нараснал натискът върху Турция и Унгария от страна на някои " доста авторитетни " членове на блока - Съединени американски щати, Франция, Англия, за допустимо най-скорошно приемане на Швеция в Алианса. Норвегия също води договаряния на разнообразни равнища, пробвайки се да убеди страните, които не са утвърдили шведското заявление, да го създадат.

Швеция подаде молбата си за присъединение към НАТО на 18 май 2022 година От 31 страни от Алианса 29 (с изключение на Турция и Унгария) са утвърдили протокола. В началото на 2023 година избухна скандал сред Турция и Швеция поради изгарянето на Корана покрай турското посолство в Стокхолм. Турският президент сподели, че след този и други антитурски дейности в Стокхолм Швеция не би трябвало да чака Анкара да поддържа кандидатурата ѝ за участие в НАТО. В същото време алиансът не се съмнява, че кралството скоро ще стане член на НАТО.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР