Малко вероятно е двете страни да се присъединят към Съюза

...
Малко вероятно е двете страни да се присъединят към Съюза
Коментари Харесай

Грузия и Молдова подадоха молби за членство в ЕС

Малко евентуално е двете страни да се причислят към Съюза скоро, само че молбите им отразяват дълбоката им паника от войната на Москва против Украйна и желанието да се приближат политически към Европейски Съюз, написа Politico.

„ Сега е моментът: Молдова публично подписва молбата си за участие в Европейския съюз. Гражданите са подготвени да работят за устойчиво и процъфтяващо бъдеще в Европейски Съюз и фамилията на европейските страни “, съобщи Мая Санду, президент на Молдова, която граничи с Украйна и Румъния.

Междувременно в Грузия, която също пострада от съветска инвазия през 2008 година, министър председателят Иракли Гарибашвили заяви, посредством своя формален уебсайт, че неговата страна също официално кандидатства за участие в Европейски Съюз. „ Днес е исторически ден за Грузия. Подписвам молбата за участие в Европейски Съюз от името на страната “, написа Гарибашвили.

Пътят за присъединение към Европейски Съюз като цяло е дълъг и сложен, включва години на обществени, правни и стопански промени. За да получи даже статут на претендент за участие, една страна би трябвало да получи зелена светлина от всички правителства-членки на Европейски Съюз. Допълнителна спънка за Молдова и Грузия е, че и двете страни имат подкрепяни от Русия отделили се райони на територията си.

В понеделник (28 февруари), след сърдечната молба на украинския президент Владимир Зеленски към Европейския парламент да упорства за участие на Украйна в Европейски Съюз, ръководителят на Европейския съвет Шарл Мишел сподели, че разширението е „ сложна тематика “, по която страните членки имат „ разнообразни отзиви “.

Върховният представител на Европейски Съюз по външните работи Жозеп Борел и еврокомисарят по съседство и разширение Оливе Вархели пътуваха тази седмица до Молдова и Румъния. И двете страни са изправени пред напор от бежанци, бягащи от офанзивата на Русия против Украйна.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР