Малко след като стана ясно, че третият мандат отива при

...
Малко след като стана ясно, че третият мандат отива при
Коментари Харесай

Първи политически реакции: Третият мандат отива при БСП

Малко откакто стана ясно, че третият мандат отива при Българска социалистическа партия - не закъсняха и първите рекации.

От " Български напредък " оповестиха, че биха взели участие в диалози за сформиране на болшинство, в случай че бъдат поканени. Те упорстват за съдружно съглашение с ясно написани отговорности и механизми за взимане на решения.

" Пожелаваме триумф на Българска социалистическа партия в нелеката задача за сформиране на държавно управление в актуалната политическа обстановка. Ние, от политическа партия " Български напредък ", сме поредни в дейностите си и ще създадем каквото зависи от нас, с цел да има постоянен кабинет, тъй като това е национално виновното държание. Ако бъдем поканени на диалози, ще участваме градивно и ще подкрепим напъните за реализиране на единодушие. Позицията ни за нужда от съдружно съглашение, с ясно написани отговорности и механизми за взимане на решения, остава непроменена ", се споделя в позицията на " Български напредък ".

" Президентът беше оставен с неособено огромен избор на кого да даде третия мандат. Мандат на " Демократична България " щеше да донесе големи репутационни вреди на Румен Радев, защото това би бил мандат за сформиране на евро-атлантическа коалиция, а следователно къде остават обвиняванията към войнолюбците, ястребите. " Български напредък " е в желеобразно положение и мандат за тази партия щеше да значи опит за супер всеядно ръководство. За Движение за права и свободи беше ясно, че няма да получат мандата, макар че за първи път от 10 години насам ги чух да го изискат ". Това сподели пред БНР Александър Симов, член на Националния съвет на Българска социалистическа партия , някогашен народен представител.

И добави, че изборът на Българска социалистическа партия е предстоящ, защото извършва политически задания на президента. " Една от дилемите на президентската институция е да продължи офанзивите против Българска социалистическа партия. Там има борба за преодоляване на левицата. Третият мандат слага Българска социалистическа партия пред тестване, тъй като е отговорност. Длъжни сме да поканим всички на диалог и да забележим какви са линиите на единодушие. Ако Българска социалистическа партия успее да сформира държавно управление, то би трябвало да е тотална диаметралност на служебното, защото политиката на служебния кабинет е нездравословна за България ".

С " Българска социалистическа партия за България " занапред ще седнем на диалози, в случай че ни поканят. Трябва да се обединим към политики. Това разяснява депутатът Никола Минчев от " Продължаваме Промяната " . " Надявам се, че ще ни поканят на диалози и чак тогава ще можем да приказваме за поддръжка ”, добави той.

Няма изключително огромни шансове Българска социалистическа партия да сформира постоянно държавно управление с третия мандат и да отговори на основните пред България провокации. Това разгласи Надежда Йорданова от " Демократична България ” преди да стане ясно, че президентът Румен Радев връчва третия мандат на Българска социалистическа партия.

" С Българска социалистическа партия имаме доста съществени разлики във връзка с войната в Украйна и ограниченията, нужни за ограничение на съветското въздействие в България. Едва ли бихме подкрепили ръководство с техен мандат ”, се показва в прессъобщение на партията, в което се прецизира, че органите на трите партии в Демократична България ще решат по какъв начин да действат.

Според Йорданова ново отсрочване на промените, нужни за присъединението на България към Шенген и еврозоната, както и за асимилиране на средства по Плана за възобновяване и резистентност, може да се окаже съдбовно. " Шенген е от извънредно значение за дотъкмяване на интеграцията на България. Без дълбока промяна на прокуратурата и без отчетност на основния прокурор, няма по какъв начин да се присъединим. Реформите би трябвало да се случат в този момент, тъй като към този момент сме натрупали съществено закъснение ”, твърди тя. И добавя, че България е изключително значимо да бъде част от клуба на тези държави-членки, които взимат най-значимите стопански решения в Европа.

Депутатът от ГЕРБ Делян Добрев също разяснява мандата преди да стане ясно коя ще е третата партия, на която ще бъде връчен. " Надяваме се да не отиде при Българска социалистическа партия, тъй като там шансът за кабинет е нула. По-голям е шансът, в случай че мандатът бъде даден на " Български напредък " и максимален, в случай че е при Демократична България ", уточни той.

Коментар направиха и специалистите. " С връчването на третия мандат на Българска социалистическа партия фрапантно понижават възможностите за съставянето на държавно управление. Това беше един от разновидностите, при който сигурно кабинет в границите на този парламент ще бъде тотално саботиран от страна на Президента ". Това съобщи в изявление за БГНЕС политологът доцент доктор Стойчо Стойчев, откакто стана ясно, че на следващия ден президентът ще връчи третия мандат на " Българска социалистическа партия за България ".

Стойчев допуска, че Радев целеустремено не връчва мандата на Демократична България поради абсурда с криптобанката Nexo.

" Декларирана поддръжка към Българска социалистическа партия за в този момент няма, нямам доверие и да се събере. За разлика от Българска социалистическа партия, обаче, поддръжка от страна на ГЕРБ посредством Борисов беше дадена за Демократична България, очакваше се от Политическа партия да окажат сходен вид поддръжка без присъединяване в кабинета, само че по този начин или другояче абсурдът с NEXO ги изпревари и се получи доста комфортно в този момент за Радев да връчи мандата на Българска социалистическа партия. Разбира се, той може да се позове на причините, че социалистическата партия е тази, която го е направила президент, само че действително Румен Радев желае да ръководи еднолично страната още 5 месеца ", изясни още Стойчев.

Политическо самоубийство за ГЕРБ би било, в случай че партията на Борисов поддържа експертно държавно управление, издигнато от Българска социалистическа партия.

" През времето, когато управляваше кабинетът " Петков " може би най-съдържателният кардинален мотив на ГЕРБ беше, че Демократична България и Политическа партия легитимират Българска социалистическа партия във властта, че обединението с Българска социалистическа партия при тях е порочна, че тя нарушава евроатлантическата ориентировка на страната. В момента в случай че поддържат кабинет на Българска социалистическа партия - било то посредством министри, или посредством официална поддръжка, същите тези причини ще бъдат изпратени към тях самите. Собствените гласоподаватели на ГЕРБ по-трудно биха преглътнали поддръжка на Българска социалистическа партия, в сравнение с Демократична България ", съобщи Стойчев. " Все отново поддръжката за Демократична България се аргументираше посредством общото участие в Европейската национална партия, през общите идеологически полезности, неща които няма по какъв начин да бъдат същите във връзка с Българска социалистическа партия ", разясни политологът Стойчо Стойчев.

Източник:
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР