Малко след ареста на беларуския журналист Роман Протасевич, намирал се

...
Малко след ареста на беларуския журналист Роман Протасевич, намирал се
Коментари Харесай

Дезинформационна кампания очерня беларуския журналист, хвърлен в затвора

Малко след ареста на беларуския публицист Роман Протасевич, намирал се на борда на самолета, отклонен към беларуската столица при невиждана акция на режима в Минск, в интернет стартира дезинформационна акция, целяща да дискредитира опозиционера, оповестява Франс прес.

Статии, в които му се приписват връзки с неонацистки групировки, се появиха изначало в рускоезичните медии, след това бързо бяха тиражирани на десетки езици.

В обществените мрежи взеха да се появяват фотографии на младежи, изпънали ръка в нацистки привет или с есесовски емблеми по облеклата - сякаш негови фотоси като млад. Кампания за дезинформация, сходна на тези, които се лансираха и преди против критиците на Кремъл, разясняват специалисти, представени от Франс прес.

Агенция Франс Прес откри индивида от фотоса с нацисткия привет. Това е Константин Ахроменко. Младият беларусин удостовери, че е сниман той, и съобщи, че това е станало " преди 10-12 години ". " Никога не сме били нацисти. Правехме си такива фотоси просто на смешка, тъй като държавната агитация ни назова нацисти ", сподели той.

Също и индивидът с каска на есесовец се оказа не Роман Протасевич, а Едуард Лобов, някогашен политзатворник от Беларус, отпътувал да се бори в Източна Украйна.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР