Малко събрана мъдрост от автора на “Оцеола, “Квартеронката и “Конникът

...
Малко събрана мъдрост от автора на “Оцеола, “Квартеронката и “Конникът
Коментари Харесай

Подло е онова сърце, което може да се радва на любов, на която не е способно да отвърне! ~ Майн РИД

Малко събрана мъдрост от създателя на “Оцеола ”, “Квартеронката ” и “Конникът без глава ” – един от най-талантливите разказвачи Майн Рийд

Не те упреквам, че си ме изкушавала.
Друг е отговорен - Господ, който те е основал толкоз красива,
или Дяволът, който ме накара да те погледна.

Вярно е, че времето и раздялата постоянно заличават любовта. Тя не може да се подхранва единствено от мемоари. Колкото и да е огромен стремежът ни към идеалното, капризната човешка душа избира действителното и позитивното. Макар че на света хубавите дами са малко - няма жена, която да е по-хубава от останалите, както няма мъж по-красив от останалите мъже. От две еднообразно красиви картини по-красива е онази, която гледаме сега. Не инцидентно влюбените се опасяват от часа на раздялата.

Колко постоянно благополучие за цялостен живот зависи от дребната дума " да " и какъв брой постоянно страшното " не " е начало на безкрайни премеждия?

Любовното замайване се изживява най-добре в безмълвие. Буйната опиваща целувка, впитите погледи, преплетените ръце и пламенните устни - всичко това приказва единствено за себе си и няма потребност от думи.

Любовта изравнява всички разлики - тази поговорка е остаряла, колкото са остарели планините. Любовта покорява гордото сърце и учи надменния дух на състрадание, само че тя издига и облагородява. Тя не трансформира принца в селяндур, само че прави селянина принц.

За кой същински влюбен класови или други разлики имат някакво значение? Любовта не е толкоз дребнава. Любовта се надсмива над всички загради.

Ревнивият влюбен не става добър брачен партньор.

И мъжете, и дамите са по-болезнено ревностни поради любовните историйки, в сравнение с поради същинската обич.

Благодарността е постоянно приятна, само че какъв брой по-приятна е, когато я четеш в очите и чуваш от устата на тези, които обичаш!

Той е подготвен да почине за теб, и още повече - той желае да се ожени за теб.

Актьорското майсторство не значи да си прочувствен, а да умееш да изразяваш страст.

Всеки, чието сърце е било претрупано с тежка тъга, несъмнено знае какво облекчение може да донесе съчувствието. Приятелското състрадание успокоява и утешава. Съветите на добър приятел лекуват.

Няма по-голямо затруднение пред напредъка и знанието от неяснотата на думите.

По целия свят, през всички времена хубостта се е прекланяла пред смелостта и силата.

Всяка индикация за мъдрост е индикация и за мощ, която да помогне за изпълняването на тази мъдрост.

Правилата на навигацията в никакъв случай не са управлявали кораба, нито разпоредбите на архитектурата са построили къща. Това го вършат хората.

Активната власт може да бъде притежавана единствено от същества, които имат познание и воля.

Вместо да се подмладят, хиляди остаряха или починаха, преследвайки лъжливия си идеал. И въпреки всичко в това няма нищо чудно.

Слабостта към фойерверките е странна, само че сигурна отлика на един народ в крах. Дайте ми статистиката за пиротехническия барут, използван от един народ за фойерверките, и аз ще ви кажа какво е неговото духовно и физическо ниво. Ако цифрата е оптималната, физическото и морално измерение ще бъде минимално, тъй като те са постоянно в назад съответствие.

Разправяха ми, че не съм бил родолюбец, защото не причислих гласа си към просташката олелия, каквато подвига всяка нация, когато ругатни съперниците си. Нациите са като обособените хора. За да им угодиш, би трябвало да бъдеш неприятен като тях, да изпитваш същите усеща като тях - или най-малко да показваш, че ги изпитваш - нещо, което прави същата работа, да се преструваш, че обичаш и мразиш също като тях. Накратко, би трябвало да се откажеш да мислиш независимо, да викаш дружно с болшинството „ Разпни го! “ Така постъпват хората в нашето общество и ги смятат за патриоти. А оня, който черпи умозаключенията си от извора на истината и който се стреми да спре безсмисления поток на човешките предубеждения, в никакъв случай няма да получи самопризнание през живота си. Може би ще го оценят, когато почине, само че не и преди да е отишъл в гроба. Такива хора не би трябвало да търсят приживе славата, за която е копнеел покорителят на Перу (Франсиско Писаро) - те няма да я добият. Истинският родолюбец, който търси самопризнание, би трябвало да го чака от идващите генерации, дълго откакто костите му изгният в земята. За благополучие има и друга премия. Mens conscia recti (лат. - Чистата съвест) не е безсмислена фраза! Има хора, които високо я ценят, които намират опора и разтуха в нея.

Макар и да се труфя с името „ боец “, избирам радостния заводски екот пред топовния пукот, смятам високия комин с неговия флаг от черен дим за доста по-достойна панорама, в сравнение с крепостна кула с веещото се на нея недълговечно знаме. Аз дочувам сладка музика в плясъка на параходното колело и в моите уши свирката на „ стоманения кон “ звучи по-благородно, в сравнение с цвиленето на добре гледания военен жребец. Всяко маймунско племе може да се научи да борави с барут, само че да се ръководи по-мощната буря - па̀рата, трябват същински мъже.

Именно в страните, в които господстват пуританските правила, се ширят пороците и изключително по-дребните пороци. Селищата на Нова Англия - тези средища на благонравието и пуританизма - дават най-големия брой леки дами в Ню Йорк, Филаделфия, Балтимор и Нови Орлеан, а даже доставят такива покварени дами и за експорт в католическата столица на Куба. От същата плодородна почва изникват и множеството мошеници, шарлатани и безчестни търговци, които позорят името на Америка. Това не е неестествено. То е неизбежна последица на лъжерелигията. Външното благочестие, молитвите, спазването на неделния ден и разните обреди - всичко това се втълпява и затруднява осъществяването на същинските отговорности, които човек има към близък си; външните прояви изтласкват, вземат превъзходство над самите отговорности. Постепенно на тях стартират да придават единствено второстепенно значение и заради това ги подценяват.

Що се отнася до чистокръвния чернокож, той рядко демонстрира безчовечна свирепост. В драмата на човешкия живот той е жертвата, а не злодеят. Няма значение къде се развива действието, по родните му земи или другаде. Нему постоянно се пада ролята на страдащия. И въпреки всичко душата му не е помрачена от злопаметност или свирепост. По целия свят няма по-добро сърце от сърцето, което бие в гърдите на черния африканец.

В края на краищата, какъв прелестен традиционен институт е робството! А какъв брой доста сме говорили и правили за неговото унищожаване! Напразни старания - неуместно великодушие, което се пробва да унищожи тази старинна постройка - крайъгълния камък на една “героична ” нация! О, фанатици! Защо вдигате такава олелия, срещу робството? Не знаете ли, че някои хора би трябвало да страдат, да работят и да гладуват, та други да могат да живеят в лукс и леност? Не знаете ли, че едни би трябвало да бъдат плебеи, с цел да могат други да бъдат свободни? “ - Такива доводи, уви, се чуват в последно време много постоянно. Проклет да е индивидът, който ги изрича, и хората, които им дават ухо!

Илюстрация: wikiart.org

Източник: webstage.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР