Малко преди Великден започнаха масови проверки за качеството на агнешкото

...
Малко преди Великден започнаха масови проверки за качеството на агнешкото
Коментари Харесай

Как да познаем българското агнешко месо?

Малко преди Великден започнаха всеобщи инспекции за качеството на агнешкото месо, което се предлага на пазара. Основно ще се следи за произхода му дали търговците спекулират, предлагайки замразено вместо охладено агнешко. 

" Българско агнешко има. Друг е въпрос е това, което влиза, да не се предлага и то като българско. Миналата година македонско агнешко се пребрандираше и излизаше на пазара като българско. Беше възбранено над 30 тона такова месо. Очакванията ни са за спокоен и добър великденски пазар ", разяснява ръководителят на Националната овцевъдна и козевъдна асоциация Симеон Караколев.

Синият цвят на маркировката дава гаранция, че месото е българско, посочи той. Караколев прикани контролните органи прецизно да ревизират, а хората да изберат българското месо. 

" Добавката на пенсионерите ще стигне за едно хубаво агнешко бутче - към 3-4 кг. Няма смяна откъм цена спрямо предходната година. Агнешкото не би трябвало да е повече от 25-27 лв. за кг. От фермите цените са същите. Търговците на дребно употребяват еуфорията. За потребителите е добре, че с едно извършване на покупки ще минат и двата празника ", сподели още Караколев и добави, че всяка година се следи засилено извършване на покупки от фермите. 

Председателят на Националната овцевъдна и козевъдна асоциация заяви, че все още не се извършват написаните съглашения с властта. 

" Фундаментална точка гласеше, че всички аграрни производители, животновъди, плодове и зеленчуци, тютюнопроизводители и други би трябвало да получат ставките, които са получили през 2023 година Това по този начин и не се получи, ощетени са притежателите на над 140 хиляди броя овце. Няма задоволително финансов запас да се платят тези средства. Започнаха да се чуват оправдания от Министерството на земеделието ", уточни Караколев пред bgonair. 

Той предизвести, че в случай че не се изплатят средствата в уговорения период - до 22 април, се чака митингите на земеделците да бъдат обновени. 50 хиляди земеделци чакат обещаната финансова помощ от страната.

" Министър Вътев е осведомен с разминаванията, наясно е, че до момента не бяха отпускани нужните средства. Днес ще организира срещи с премиера и финансовия министър. Очакваме планът на средствата да се случи. Ще бъда удовлетворен, когато всичко контрактувано се случва ", акцентира Караколев.
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР