Малко преди Световния ден за борба с рака, 4 февруари,

...
Малко преди Световния ден за борба с рака, 4 февруари,
Коментари Харесай

Еврокомисията: Увеличава се смъртността от рак в България

Малко преди Световния ден за битка с рака, 4 февруари, Комисията и Организацията за икономическо съдействие и развиване (ОИСР) показаха първите профили на страните във връзка с рака в границите на Европейския указател на неравенствата при раковите болести за всички страни — членки на Европейски Съюз, Норвегия и Исландия.
Профилите демонстрират, че страните от Европейски Съюз са изразходвали забележителна сума в размер на съвсем 170 милиарда евро, за грижи за болните от рак (през 2018 г.). Друга значима констатация е, че ракът на белия дроб остава най-честата причина за гибел от рак. Съществуват и огромни неравенства във връзка с смъртността от рак сред страните от Европейски Съюз и в границите на самите страни. Това може частично да се изясни с другата експозиция на рискови фактори за рак, само че също и с другия потенциал на здравните системи да обезпечават своевременен и безвъзмезден достъп до ранна диагностика, висококачествени грижи за болните от рак и лекуването им. Профилите демонстрират, че определянето на провокациите и шерването на най-хубави практики сред страните членки могат да оказват помощ на страните да преодолеят неравенствата при раковите болести.
Профилите се показват по време на конференцията на високо ниво в границите на европейския проект за битка с рака: „ Конференция за рака — тъждество, високи достижения и нововъведения: модерна грижа за всички заболели от рак “, взаимно проведена от Комисията и шведското председателство на Съвета на Европейския съюз.
Профилите акцентират други значими обстоятелства:
С 26% от смъртните случаи ракът е втората причина за смъртност в Европейски Съюз след сърдечносъдовите заболявания.
Налице е съвсем двойна разлика сред страните по смъртност от рак, както и огромни разлики по пол.
Съществуват и очевидни социално-икономически неравенства при смъртността от рак. Тези разлики се изясняват частично с разлики в експозицията на рискови фактори като пушене, затлъстяване, нездравословна консумация на алкохол и замърсяване на въздуха. Като цяло рисковите фактори нормално доминират измежду мъжете и групите с ниски приходи и ниско обучение.
Различни са и провокациите пред страните от Европейски Съюз, свързани с даването на висококачествени грижи за болните от рак. Някои страни разполагат с съоръжение, само че имат дефицит на дипломиран медицински личен състав, до момента в който други имат огромен брой квалифицирани лекари, само че им липсват примерно апарати за лъчетерапия.
Разходите за профилактика през последните години са нарастнали. Все отново те са едвам 3,4 % от общите разноски за опазване на здравето.
Комисията предприе за рекордно време дейности по европейския проект за битка с рака. Неотдавна, на 23 януари, Комисията стартира Европейската самодейност за образна диагностика на рака за да поддържа доставчиците на здравно обслужване, научноизследователските институти и новаторите в оптималното потребление на новаторски, учредени на данни решения за лекуване и грижи за болните от рак.
Новата Препоръка на Съвета по отношение на скрининга за рак, призната през декември 2022 година, е също основен детайл от новата, финансирана от Европейски Съюз скица за скрининг за рак, чиято цел е да предложи скрининг за рак на гърдата, на шийката на матката и на дебелото черво и ректума на 90 % от отговарящите на изискванията европейци, като обсегът ѝ беше уголемен, тъй че да включва рака на белите дробове, рака на простатата и, при избрани условия, рака на стомаха.
През тази година ще продължи работата по над 30 дейности. Сред главните начинания Комисията ще показа предложение за рекомендация на Съвета по отношение на предотвратимите посредством имунизация ракови болести, както и ще актуализира рекомендацията на Съвета от 2009 година за среда без тютюнев пушек, с цел да се увеличи отбраната на жителите от тютюнопушенето и да се спомогне за постигането на задачата за потомство от европейци, неупотребяващи тютюн, до 2024 година
За първото показване на 1 февруари 2023 година благодарение на Организацията за икономическо сътрудничество и раз бяха направени общо 29 профила на страни във връзка с рака (ЕС27, Исландия и Норвегия). Профилите са инструмент, посредством който се дефинират неравенствата при профилактиката на раковите болести и грижите за болните от рак. Те насочват вниманието върху основните достижения, провокации и разлики в границите на всяка страна и съпоставят констатациите за обособените страни със обстановката в Европейски Съюз като цяло. По този метод се подкрепят основателите на политики и се насочват вложенията и интервенциите на районно, национално и европейско ниво в границите на европейския проект за битка с рака.
Европейският проект за битка с рака е главен дирек на Европейския здравен съюз, разгласен от ръководителя Фон дер Лайен през 2020 година Планът за битка с рака, чието начало бе сложено през 2021 година, дефинира нов метод на Европейски Съюз към профилактиката и лекуването на раковите болести и грижата за болните от рак посредством интегрирани политики, във всички от които се вземат поради здравните въпроси, и метод с присъединяване на голям брой заинтригувани страни. В него се оферират 10 водещи начинания и голям брой дейности за справяне с целия цикъл на болестта.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР