Малко преди стрелбата в Ел Пасо, Тексас, на платформата 8chan

...
Малко преди стрелбата в Ел Пасо, Тексас, на платформата 8chan
Коментари Харесай

Немска медия: Масовите убийства в САЩ са заради поведението на Тръмп

Малко преди стрелбата в Ел Пасо, Тексас, на платформата 8chan се появява обръщение на разположение, което се разпознава с нападателя. В текста от четири страници той предизвиква своите " братя " да популяризират надлъж и простор това наличие, написа през днешния ден " Ню Йорк таймс ", представен от Българска телеграфна агенция.

``
реклама

Според вестника платформата за шерване на известия 8chan се е трансформирала през последните месеци в благонадежден източник за войнствените екстремисти. Поне две от трите всеобщи убийства праз тази година - в джамията в Крайстчърч, Нова Зеландия и в синагогата в Поуей, Калифорния, бяха оповестени авансово на този уеб страница със съпътстващи расистки апели. Платформата, замислена като химера в свободата на печата, към този момент е мегафон за всеобщите стрелци убийци и място за рекрутиране на войнствени бели националисти, установи нюйоркското издание.

Вчера критици характеризираха уеб страницата като живителна среда за насилието и упорстваха доставчиците да го закрият. Един от тези провайдъри - компанията за киберсигурност " Cloudflare " - сподели, че от нощес е престанала да сътрудничи с 8chan. Основателят на платформата, който от предходната година е спрял контактите си със настоящия притежател, прикани тя да бъде затворена, преди да докара до ново принуждение. Но от компанията " Tucows ", която управлява домейна на регистрацията на 8chan, споделиха, че към този момент нямат желание да спрат услугата, а единствено разискват въпроса, заяви " Ню Йорк таймс.

След кръвопролитията в Крайстчърч и Ел Пасо е нужна откровена полемика - без евфемизми и увъртания - за фашизма и за това по какъв начин той работи, декларира коментатор на лондонския " Гардиън ". В посланието си нападателят от комерсиалния център " Уолмарт " в Тексас е подчертал, че " поддържа стрелеца от Крайстчърч и неговия манифест ", написа " Гардиън ".

Авторът на публикацията се пита какво би подтикнало някого да имитира клането от Крайстчърч, осъществено от самоопределил се като фашист, избил невъзмутимо 51 индивида. И показва, че отговорът на този въпрос би трябвало да се търси в историческата еволюция на фашизма през 21-ия век. Според него сегашната война против терора е " нормализирала " антиислямската изразителност, следвайки почти традициите на антисемитизма.

Все отново в английскоезичния свят носителите на новия вид расизъм не са назовавани фашисти, а десни популисти. Новото потомство политици, партии и медийни представители, отстояващи намерено ксенофобията и ислямофобията, продължава вестникът, в множеството случаи се въздържат от културата на принуждение, присъща на фашистите. Те осъждат " елита ", който поддържа миграцията, само че не приканват към избиване на този хайлайф, нито за основаване на военизирани обединения за физически офанзиви против " предателите ".

" Гардиън " установи, че през днешния ден фашизмът се разраства по-скоро онлайн, в сравнение с в действителния свят. На платформи като " 4chan " (а по-късно и на 8chan) неонацисти и бели супремасисти намират аудитория. Тази " трол просвета онлайн " позволяла възхвалите за Хитлер, газовите камери и ескадроните на гибелта да циркулират всеобщо под формата на недодялан комизъм, написа вестникът и акцентира, че избирането на Доналд Тръмп е предиздвикало някои фашисти да преминат от онлайн агитация към дейности в действителния свят.

Германският " Хановерише алгемайне ", представен от ДПА, също декларира, че двете всеобщи убийства в Съединени американски щати в границите на 24 часа значително се дължат на държанието на Тръмп. В публицистична публикация вестникът показва, че офанзивите на Тръмп против цветнокожите неамериканци в Конгреса и неговите " дехуманизиращи " квалификации за черните и латиносите " предизвикват белите супремасисти ". Според изданието Тръмп не е единствено агитатор на супремасистите, а е най-могъщият измежду тях.

Друг немски вестник - " Велт " - притегля вниманието към " очевидния факт ", че в Съединени американски щати от дълго време е налице " токсичен " политически климат. " Вътрешният тероризъм придобива все по-ясни контури и бива прокарван от от расистка идеология. Даже президентът на Съединените щати способства за климата на боязън и маргинализация ", заключава изданието, представено от ДПА.

 

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар:
НАПИШИ КОМЕНТАР