Малко преди смъртта си обичаният астроном и учен Карл Сейгън

...
Малко преди смъртта си обичаният астроном и учен Карл Сейгън
Коментари Харесай

Не знам защо сте на Марс: Съобщението, което ще посрещне първите хора на Червената планета

Малко преди гибелта си обичаният астроном и академик Карл Сейгън записва известие за бъдещите астронавти, които ще стъпят на планетата Марс.

Сейгън е огромен последовател на проучването на Червената планета. Съосновател на Планетарното общество, той има вяра, че би трябвало да отидем на планетата, с цел да я изследваме като аналог на нашата планета, да търсим евентуални признаци на живот и просто поради романтиката на проучването на Марс.

През 1996 година, малко преди да почине от пневмония на 20 декември, Сейгън записва обръщение за бъдещите астронавти, които са стигнали до Марс:

" Аз съм Карл Сейгън. Това е мястото, където постоянно работя в Итака, Ню Йорк, покрай университета Корнел. Може би можете да чуете на назад във времето 200-футов [60-метров] водопад, напълно наоколо, който евентуално - бих предположил - е необичайност на Марс, даже във времената на високите технологии " , споделя Сейгън в записа.

" През последния век науката и научната фантастика танцуваха един тип танц, изключително във връзка с Марс. Учените вършат изобретение, то въодушевява писателите на научна фантастика да пишат за него, а голям брой младежи четат научната фантастика и са разчувствани и въодушевени да станат учени, с цел да схванат повече за Марс, което те и вършат, което по-късно още веднъж зарежда друго потомство научна фантастика и просвета. И тази поредност изигра значима роля за сегашната ни дарба да стигнем до Марс. Тя сигурно е била значим фактор в живота на Робърт Годард, американския пионер в региона на ракетостроенето, който, съгласно мен, повече от всеки различен проправи пътя за нашата действителна опция да стигнем до Марс. И сигурно е изиграло роля в моето научно развиване. ", споделя още Сейгън.



" Не знам за какво сте на Марс. Може би сте там, тъй като сме осъзнали, че би трябвало деликатно да преместваме дребни метеорити, с цел да предотвратим опцията някой от тях да се сблъска със Земята с пагубни последствия, и въпреки да сме в околоземното пространство, до Марс има единствено един скок. ", споделя още Сейгън. 

" А може би сме на Марс, тъй като осъзнаваме, че в случай че има човешки общности на доста светове, вероятността да изчезнем от някаква злополука е доста по-малка. А може би сме на Марс, тъй като поради превъзходната просвета, която може да се прави там, в наше време се отварят портите на света на чудесата. А може би сме на Марс, тъй като би трябвало да бъдем, тъй като в нас има бездънен номадски подтик, заложен от еволюционния развой. В последна сметка произлизаме от ловци-събирачи и през 99,9 % от престоя си на Земята сме били скитници. А идващото място, към което ще се отправим, е Марс. Но каквато и да е повода, заради която сте на Марс, аз се веселя, че сте там. И ми се желае да съм с вас. ", добавя Сейгън.

Записът, с помощта на Планетарното общество, на което той е съосновател, е изпратен на Марс и идва на 25 май 2008 година, откакто се качва на борда на спускаемия уред на НАСА " Феникс ". Той остава там, на повърхността, на архивен мини-DVD от силициево стъкло, който, както се надява обществото, ще издържи стотици, а може би и хиляди години.

Не пропускайте най-важните вести - последвайте ни в 
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР