Малко преди 22 ч. снощи районът на летище София три

...
Малко преди 22 ч. снощи районът на летище София три
Коментари Харесай

Извънгабаритни камиони пълнят украински самолет посред нощ на „Летище София“

Малко преди 22 ч. нощес регионът на летище София три камиона с извънгабаритен товар минават по Ботевградско шосе. Час по-късно те са на перона на летището, покрай украинския АН-124, оповестява БТВ.

В среднощ камионите качват завития с брезент извънгабаритен товар на борда. Електрокари стартират да качват зелени сандъци на самолета.

Около 7 ч. сутринта, откакто е претрупан, украинския аероплан напуща София, с цел да кацне в Жешов, Полша. Летище, което се намира единствено на 78 км от границата с Украйна.

Запитана министъра на стопанската система Корнелия Нинова допустимо ли е да оказваме военна помощ на Украйна през Полша, преди гласуването в Народното събрание. Тя отговори, че не е допустимо и това не се прави.

Вицепремиерът и министър на финансите Асен Василев разгласи, че България непосредствено не изпраща оръжия към Украйна. Той разгласи още, че не се изнася директно за Украйна и не е допустимо това да става зад тила му.

„ Все отново имайте поради, че в тази комисия, която позволява търговията, вземат участие военното разузнаване, външното министерство, вътрешно министерство, Министерство на защитата и най-после Министерство на стопанската система. Всички тези служби да не знаят и да се прави нещо незаконно - изрично не “, разяснява Нинова.

В рамките на 3 дни това е вторият АН-124 у нас.

Запитани през днешния ден Министерския съвет, както и министерствата на икономката и превоза, какъв е товарът. На този стадий отговор не е получен.

Товарните самолети, кацащи у нас в последни дни, са руско произвеждане на украинската компания „ Антонов ". Това е държавна компания за превоз на свръхтежки товари или военна техника.

Самолетът е с внушителни размери – отстъпва само на най-големия товарен аероплан в света – АН-225 Мрия, или „ фантазия “ в превод от украински, който бе опустошен при боевете край Киев.

При инспекция на БТВ към 17 ч. през днешния ден един от двата товарни самолета каца и в Бургас, още веднъж с начална точка летище Жешов, Полша.

Летище Жешов се трансформира в едно от най-натоварените от началото на войната в Украйна.
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР