Малко преди 10 часа започна празничната литургия на 25 декември

...
Малко преди 10 часа започна празничната литургия на 25 декември
Коментари Харесай

Митрополит Антоний води празничната Рождественска света литургия в катедрала Св. Александър Невски

Малко преди 10 часа стартира празничната литургия на 25 декември - Коледа.

Тя се организира в патриаршеския храм " Свети Александър Невски ".

Западно и Средноевропейският митрополит Антоний води през днешния ден празничната Рождественска света литургия, която стартира в патриаршеската катедрала " Св. Александър Невски ".

Празничното свещенодействие за Бъдни вечер през вчерашния ден в катедралата " Св. Александър Невски " също беше отслужено от Западноевропейския митрополит Антоний, тъй като Негово Светейшество българският патриарх и Софийски митрополит Неофит към момента е в болница, оповестява Българска телеграфна агенция.

На празничната света литургия за Рождество Христово в патриаршеската катедрала " Св. Александър Невски " през днешния ден има и доста вярващи, които са пристигнали, с цел да съпреживеят дружно Христовото Рождество и да се поклонят на украсената с цветя икона, отдадена на празника. На нея са изобразени Светата дева Мария, праведният Йосиф и младенецът Иисус Христос.  

Християнският свят уважава през днешния ден един от най-големите църковни празници - Рождество Христово - Коледа, на който се празнува рождението на Божия наследник - Иисус Христос. Според Евангелието раждането на Христос станало в град Витлеем, в римската провинция Юдея. Пророк Данаил предсказал, че Христос ще се яви 490 години след възобновяване на Йерусалимския храм. С приближаването на указаното време всички очаквания на юдеите се устремили към идващия Месия. 

Малко преди раждането на Божия наследник, майка му Мария дружно с Йосиф отишла във Витлеем, който по това време бил нищожен град в покрайнините на Йерусалим. Във Витлеем Мария и Йосиф не могли да намерят място в странноприемница и били принудени да се подслонят в пещера отвън града, където пастирите затваряли овцете. В нея Мария родила сина си, повила го в пелени и го положила в ясла.

В мига на Рождеството в небето пламнала чудна светлина, явил се ангел, който съобщил на намиращите се наоколо пастири, че на света е пристигнал Спасителят. Витлеемските пастири били първите хора, които се поклонили на Бога Син. Младенецът Иисус бил почетен и от трима източни царе, доведени във Витлеем от изгрялата над мястото на събитието звезда. С Рождеството си Христос донася парченце от светостта на небесния мир. С неговото идване на земята се отбелязва началото на новата епоха.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР