Малко повече от половин година преди местния вот, ръководството на

...
Малко повече от половин година преди местния вот, ръководството на
Коментари Харесай

Ще бъде ли изграден модерен арт център в Асеновград до края на управленския мандат?

Малко повече от половин година преди локалния избор, управлението на община Асеновград стартира интензивно своята активност по срещи с жители, инициирали реализацията на разнообразни инфраструктурни и културни планове. След акцията по разпределяне на безвъзмездни мартеници на централния площад в града във връзка честването на Баба Марта и разискването на концепцията за създаване на велоалея, последното заричане, което даде кметът лекар Емил Караиванов, е за основаване на съвременен арт център.
Концепцията е на гражданската самодейност " Станимашка фотографчийница ", чиито членове предложиха да бъде основана художествена изложба в Асеновград. Сградата, определена за място на изкуството, са някогашните хотел „ Руен” и ресторант " Москва ". Инициаторите и градската администрация разискаха на работна среща концепцията за превръщането на част от пространствата в актуален културен център.
Първата стъпка, която ще бъде осъществена, е проучване на постройката, с цел да се посочи какви ремонтни действия ще бъдат нужни за съхраняването й. За Целта, Община Асеновград възнамерява да извърши процедури по координиране с Националния институт по недвижимо културно завещание, защото зданието попада в листата с групови монументи на културата. Не е ясно, обаче, какъв брой време ще отнеме всичко това, защото както знаем за слагането на една ограда на " Метоха " се чака отговор от държавната институция към този момент повече от година. Може би, концепцията е планът за осъществяване на арт център да бъде приключен през идващия управнически мандат.
Освен всичко, се обмисля да се извършат и административни процедури за присъединение на двора към някогашния ресторант, който сега е възложен за прилагане от Общинско дружество „ Инспекторат, паркинги и гаражи”. Представителите на „ Станимашка фотографчийница”, чието предложение бе включено в капиталовата стратегия на община Асеновград, показаха вид за облагородяване и рационално оползотворяване на дворното пространство. Инициаторите обясниха, че то може да се употребява, като място за нареждане на открита галерия на експонати, годни за външни климатични условия.
Друга концепция е част от етажите на някогашния хотел „ Руен” да бъдат пригодени за складове, където да се съхраняват културни полезности и творби на изкуството. Планира се цялата вътрешна част на някогашния ресторант да бъде проектирана от експерти в областта на галерийното пространство, а фасадата на постройката да бъде непокътната в достоверния й тип. По време на срещата кметът Караиванов заяви, че административните процедури по координиране, които община Асеновград би трябвало да извърши, към този момент са почнали. Предстои да се реализира обследването, проектирането и по-късно, да се пристъпи към цялостната реорганизация на тази част от постройката и превръщането й в арт център от актуален вид. А след окончателното довеждане докрай на плана в новооткритата изложба следва да се организират културни събития, изложения, камерни концерти и други мероприятия.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР