Малко над половината от домакинствата в страната притежават компютър или

...
Малко над половината от домакинствата в страната притежават компютър или
Коментари Харесай

Всяко второ домакинство в България е без компютър и интернет връзка

Малко над половината от семействата в страната имат компютър или интернет, само че известността нараства.

© Цветелина Белутова Още по тематиката
Максималната втора пенсия може да доближи 711 лв.

В идея за етапа на погашение общественото министерство предлага пет типа пенсии и оставя опция за заместничество на партидите
11 апр 2018
Минималната заплата ще стигне 650 лева през 2021 година

Държавните финанси ще са на недостиг до 2019 година, усилват се главно настоящи разноски, а стопанската система ще пораства над капацитета си съгласно документ на Министерството на финансите
5 апр 2018
Хората с над 5 хиляди лева месечен приход се усилват с 60% за пет години

Две трети от всички данъкоплатци са разполагали с до 600 лева на месец през 2016 година
2 апр 2018
Инфлация, здравей

Цените в България обърнаха посоката и потеглиха нагоре. Прогнозите са за леко ускоряване на темпа през тази и идната година, само че сегашните равнища са към момента здравословни
16 мар 2018
Средният приход на човек доближава 1431 лева към септември

Увеличението е 9.4% на годишна база и се дължи най-вече на работната заплата
16 ное 2017 Ако в миналото сте се питали коя е най-голямата необичайност в българския дом измежду главните артикули за дълготрайна приложимост, отговорът дава Националния статистически институт (НСИ) - миялната машина. През 2017 година едвам 10% от хората в България имат сходна, като преднина имат, предстоящо, живущите в градовете, където делът е 12%. Изненада е обаче, че измежду релативно по-нестандартните артикули по домовете към момента са също компютрите и интернет връзката - надлежно 55% и 56% от семействата са притежатели на продуктите, до момента в който преди десетилетие делът е бил към една четвърт. От друга страна, някои артикули последователно губят известност, като видео системите и стационарните телефони, които биват измествани от мобилните. Това излиза наяве от последните данни на Националния статистически институт за българските семейства през предходната година. Проучването е направено измежду 3 хиляди семейства в края на предходната година.

Общият годишен приход на глава от семейството нараства с 8.1% през 2017 година, до близо 5.6 хиляди лева, като нарастването идва главно от работната заплата. Същевременно, разноските на хората също се покачват - с 9.7% до 5.2 хиляди лева, съвсем една трета от които отиват за храна. Значителен резултат върху растящата покупателна дарба на хората в страната има нарастването на заплатите и заетостта през последната година.

Доходи от заплати и пенсии

Над половината от приходите на семействата идват от работната заплата, а друга четвърт - от пенсии. Съотношението обичайно не се трансформира доста. Най-голям принос за нарастването на приходите през 2017 година има работната заплата, която нараства с 8.2% до 3 хиляди лева на глава от семейството. Ефект обаче върху общите приходи към фамилния бюджет имат и " Други доходи ", където покачването е с 42.2% до 209 лева, като тук влизат доходи от застраховки, дарове, завещание. Доходите от независима претовареност пък прибавят още 1.1 прочие п. към общото нарастване, като през последната година нарастват до 377 лева на човек. Същевременно, забележителен спад е забележим при приходите от трудова активност отвън работната заплата, които понижават с 14% до 129 лева на глава от семейството.

Разходите за храна и комунални услуги порастват

Успоредно с покачването на приходите нарастват и разноските на семействата, като малко над една трета от парите отиват за храна, питиета и цигари. Общата смяна е с 9.7% нагоре по отношение на 2016 година, до малко над 5.2 хиляди лева на човек за годината. Увеличението идва главно от по-големи разходи за храна, комунални услуги, обществени осигуровки.

Данните за потреблението на семействата обаче демонстрират, че няма забележителна смяна в покупките на съществени хранителни артикули. Това значи, че покачването евентуално се дължи на по-високите цени на храните тази година. Подобна е обстановката и при комуналните разноски, където резултат оказва повишаването на горивата на интернационалните пазари и последвалото нарастване на цените на природния газ и топлоенергията. От друга страна, потреблението на алкохол и цигари нараства, само че по-високите акцизи евентуално също способстват за нарастването на разноските на семействата.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР