Малко над един милион българи смятат, че ваксините не са

...
Малко над един милион българи смятат, че ваксините не са
Коментари Харесай

Около 1 млн. българи мислят, че ваксините са част от световна конспирация

Малко над един милион българи считат, че имунизациите не са безвредни. Близо три четвърти от всички пълнолетни българи са на мнение, че родителите, които не ваксинират децата си постъпват безконтролно. Около милион българи пък мислят, че имунизациите са част от международна интрига, сочи проучване на проучвателен център " Тренд " и " 24 часа ".

За 80% от българите имунизацията с ваксини е значима, а едвам 7% са на противоположното мнение. Малко над две трети от популацията се усеща по-сигурно за своето здраве с развиването на имунизациите. Прави усещане, че делът на дамите, които дават отговор позитивно е по-висок от този на мъжете (67% на 58%). Най-младите навъзраст 18-29 година в минимален дял се усещат сигурни спрямо останалитевъзрастови категории – 54%.

За 82% от българите е по-скоро значимо или извънредно значимо родителите да ваксинират с ваксини децата си. А 73% са на мнение, че родители, които не ваксинират децата си постъпват безконтролно. Данните демонстрират, че измежду хората с висше обучение в максимален дял се дефинира неналичието на имунизация като безконтролно за сметка на хората с главно или по-ниско обучение.

Според далите отговор, че въобще не е значимо или по-скоро не е значимо родителите да ваксинират децата си, то за една четвърт главният мотив е че имунизациите са " нездравословни за здравето /може да им навредят/ не е безопасно/има опасности ", за 23% имунизацията има " странични ефекти/ заплаха от отключване на положение, за които лекарите не знаят (алергии, затруднения, други заболявания) ".

В изследването бяха тествани и няколко изказвания. 85% показват, че имунизацията посредством ваксини е значима за децата. 5% от българитеса на противоположно мнение, а 10% не могат да преценяват. Близо две трети са намнение, че имунизациите посредством ваксини е безвредна. 19% са на противоположното мнение. Трябва да отбележим, че 1 % от извадката дава отговор на 55 хиляди души, което значи, че малко над 1 млн. българи считат,че имунизацията с ваксини не е безвредна. 72% са на мнение, че имунизацията е ефикасна, а 9% са на противоположното мнение.

67% от българите са мнение, че страната би трябвало да ползва по-строг и прецизен надзор върху постоянната имунизация, до момента в който 14% са на противоположното мнение. Близо половината от пълнолетните българските жители (48%) са на мнение, че би трябвало да бъдат глобени родителите, които не слагат ваксини на децата си. 

Една четвърт са на противоположното мнение. На този въпрос прави усещане, че в селата за сметка на Столицата се постанова по-консервативно мнение по отношение на тематиката – малко над половината от живеещите в селата считат, че би трябвало да се наложат наказания, до момента в който в Столицата делът е близо една трета.

В изследването беше тестван въпрос с съответни наказания, които да бъдат налагани при липса на имунизация. В максимален дял, 32%, считат, че това е техен избор и не би трябвало да бъдат глобени. 18% са намнение, че би трябвало да бъдат наложени парични наказания, 15% комбинирано наказване от наказателна отговорност и парични наказания. 9% считат, че е нужна единствено наказателна отговорност.

Основен акцент в изследването е обвързван с тестване на настройките на българите във връзка с известни конспирации и легенди във връзка с тематиката с имунизациите. 14% отбългарите са на мнение, че имунизациите могат да причинят/отключат аутизъм, което значи, че 770 000 българи споделят това мнение. 

Близо половината отбългарите обаче не знаят или не могат да преценяват. Още по-висок е делът на българите, които считат, че имунизациите могат да доведат до алергии – 35%, което в числово изражение се равнява на близо 2 млн. Делът на несъгласните с това изказване е по-нисък от съгласните – 28%.

Прави усещане и високият дял на българи, които одобряват, че наложителната имунизация е част от международна интрига – 18% (близо 1 млн. българи). Близо половината от пълнолетнотонаселение са на противоположната позиция. И на това изказване се резервира висок делътна тези, които показват, че „ не знаят/ не могат да преценяват “ (34%).

29% са на мнение, че многото ваксини претрупват имунната система на децата, до момента в който 34% са на противоположното мнение.

Една от значимите тематики свързани с имунизацията с ваксини е обвързвана с набирането на информация. Малко над две трети от българите търсят такава информация от лекари, 39 процентни пункта се осведомят от малкия екран. На трета позиция с 22 процентни пункта е надлежно събирането на информация от приятели/ семейство. Интернет медиите, конгреси, както и обществените мрежи също остават канали за информация с дялове под 10 процентни пункта.

Проучването е осъществено в интервала 6-13 март 2019 година посредством директно полустандартизирано изявление „ лице в лице “ измежду 1005 души на възраст 18+. Проучването е представително за пълнолетното население на страната.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР