Малко над 80 млн. е план-сметката за предсрочните избори. Избирателите

...
Малко над 80 млн. е план-сметката за предсрочните избори. Избирателите
Коментари Харесай

Цветозар Томов: Протоколът от машината да се използва при отчитане на гласовете

Малко над 80 млн. е план-сметката за предварителните избори. Избирателите ще имат опция да гласоподават, както са привикнали. Дали протоколът, който излиза от машината, да се употребява при отчитане на гласовете към момента се разисква в ЦИК. Аз съм " за " това да се случи. До края на седмицата ще стане ясно. Това сподели в ефира на предаването ``Твоят ден " по NOVA NEWS заместник-председателят на ЦИК Цветозар Томов.
Прочетете още
Комисията стартира да приема документи за регистрация на партии и обединения за присъединяване в предварителните парламентарни избори на 2 април. Крайният период е до 17 ч. на 15 февруари. " В момента най-важно е да бъдат назначени членовете на РИК. Само на 7 от 24 места има съглашение. Трябва да чакаме безпорядък на изборите и да имаме предварителна защита. Има риск, нека да успеем да се оправим. На локални избори работи една ОИК за цяла София, а за парламентарните те са три ", изясни още Томов. И добави, че 90% от неточностите при попълване на протоколите се хващат от ЦИК.

По думите му следва да се проучат седемте машини, на които излезе надписът " Дневникът е фалшифициран ". " Нито една от тези машини не е работила в изборния ден. Има няколко случая на разминаване сред броя на контролните разписки и регистрираните в машинния протокол гласове. Предстои да изясним неосъответствията. В изяснените случаи грешката постоянно е била при ръчното отчитане. При всички случаи тези казуси не въздействат значително на изборния резултат. Има машини, които са пригодени да създават маркирани бюлетини. Тогава гласоподавателят може от екрана да си маркира вота. Би било чисто финансово безразсъдно да се тръгне към закупуване на нови 13 000 машини, които да са по-подходящи за сегашния избор ", съобщи Томов. 

Според него при измененията в изборното законодателство има една несъмнено позитивна страна - за пръв път заплащането на труда на членовете на СИК ще бъде почтено и мотивиращо.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР