Малко над 8,4 милиона лева ще разпредели Национален фонд Култура“

...
Малко над 8,4 милиона лева ще разпредели Национален фонд Култура“
Коментари Харесай

Национален фонд „Култура“ ще разпредели за проекти 8,4 милиона лева до края на годината

Малко над 8,4 милиона лв. ще разпредели Национален фонд „ Култура “ (НФК) до края на актуалната година посредством две стратегии за финансиране на планове, наречени „ Създаване “ и „ Разпространение “. Това заяви във Варна шефът Сава Драгунчев, който взе участие в осведомителна среща с локални организации по покана на управлението на Общината. С него бяха и специалистите от фонда Теодора Захариева и Елена Джоглева, заяви Българска телеграфна агенция. 

 

Финансирането и посредством двете стратегии ще става по пет посоки, уточни Драгунчев и моли всички кандидатстващи деликатно да изберат в кое от тях спада техния план. Направленията са театрални, екранни и образни изкуства, музика и литература. За всяко от тях са заделени по 1,5 милиона лв., а останалите в бюджета 840 хиляди лв. са за съфинансиране на утвърдените родни планове по стратегия „ Творческа Европа “, посочи шефът на НФК. 

 

Програма „ Създаване “ има два модула, като в единия се преглеждат устойчиви организации и фестивали, а в другия нови такива, основани след 1 януари 2020 година Първите могат да аплайват с планове до 100 хиляди лв., а вторите - до 50 хиляди лв., като в дейностите се залага производството на нови културни артикули и наличие, акцентира Теодора Захариева. Тя обърна внимание още, че 75 % от разноските би трябвало да бъдат за креативния развой и не повече от 25 % за административни цели. Изисква се и 20 % съучастничество, в случай че планът е на стойност над 15 хиляди лв.. 

 

Програма „ Разпространение “ има за цел да децентрализира културната продукция у нас, с цел да стане налична и за публиката в по-малките обитаеми места, уточни Елена Джоглева. Причината е, че в множеството случаи тя остава на територията на столицата, по тази причина фондът ще подкрепи пътуването на артистите. Необходимо е обаче преди кандидатстването да е осъществено показване на креативните артикули, посочи специалистът. По тази стратегия могат да подават планове до 20 хиляди лв. физически лица, организации и културни институти. 

 

Във всяко направление и категория ще бъдат подкрепени сред три и осем плана, оповестиха още от НФК. До края на октомври ще бъде направена оценка на предложенията, а реализацията им би трябвало да се възнамерява в идващите 12 месеца. По стратегия „ Създаване “ се подават планове до 11 септември, а по „ Разпространение “ до 8 септември.

 

Кратките периоди за подготовка шефът изясни със задължението да се разходват средствата от бюджета до месец декември, както и със промяната на Управителния съвет на фонда през месец ноември т.г. 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР