Малко над 665 хиляди пенсионери - или всеки трети, ще

...
Малко над 665 хиляди пенсионери - или всеки трети, ще
Коментари Харесай

Под прага на бедност ще бъде всеки трети пенсионер у нас през 2023 г.


Малко над 665 хиляди пенсионери - или всеки трети , ще получава от 1 януари следващата година пенсия под линията на беднотия от 504 лв. - това разгласи служебният вицепремиер и обществен министър Лазар Лазаров пред отрасловата парламентарна комисия.

На блиц надзор пред депутатите от комисията той добави, че до края на годината се чака да бъде показана публично дефиницията на понятието енергийна беднотия, съобщи .



Експертните сметки за броя на пенсионерите, които ще останат с приход под формалната линия на беднотия за 2023 година от 504 лв., са правени при в този момент настоящото законодателство, посочи вицепремиерът Лазар Лазаров:

" В случай, че пенсиите бъдат осъвременени от 1 юли с 12 на 100, тогава минималната пенсия за застрахователен стаж и възраст ще надвиши този предел . Мисля, че ще доближи 523 лв. и стотинки ".

Въпрос на водача на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова по време на съвещанието на Социалната комисия на Народно събрание за желанията на служебното държавно управление по отношение на нарастване на минималната работна заплата докара до замяна на реплики сред нея и вицепремиера Лазаров.

" Не помните какво говорите или ни лъжете? Поне не ни убеждавайте, че не сте имали желание и в никакъв случай не се казвали, че ще въведете автоматизиран механизъм. Ако вие не помните, ние помним. Просто отговорът трябваше да е къс и явен: служебният кабинет замразява минималната работна заплата и няма никакво желание да усили този приход за 500-600 хиляди работещи небогати. Оправяйте се, уважаеми депутати, каквото вие решите, това ще бъде ", сподели водачът на Българска социалистическа партия.

Министърът отговори: " Съжалявам, госпожо Нинова, че задавате един незадоволително търпелив метод за другарство . Никъде, под никаква форма, не съм се опитвал да заблудя нито народните представители, нито обществеността. В рамките на Националния съвет аз тристранно съдействие до този миг единодушие във връзка с механизъм за установяване на минималната работна заплата няма ".
 
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР