Малко над 5 милиона лева са изплатени за почистване и

...
Малко над 5 милиона лева са изплатени за почистване и
Коментари Харесай

Над 5 милиона лева са компенсациите за собствениците на домашни прасета

Малко над 5 милиона лв. са изплатени за разчистване и стерилизация на персоналните стопанства, в които се отглеждат домашни прасета. Към момента плановете сочат, че болестта Африканска чума е предизвикало депопулация с към 20 % на домашните животни , заключи данните в Стара Загора земеделският министър Десислава Танева.
 
По думите й към този момент се следи извънредно понижен интензитет на заболяването в страната, защото от началото на август са открити едва  нови шест огнища на заболяването, като единствено едно от тях е в индустриална плантация. Засегнатите са малко над 130 хиляди животни.
 
Важно е какви ограничения и действия би трябвало да се подхващат отсега нататък , разяснява министърът и съобщи, че началото е сложено с новите, по-строги ограничения за биосигурност в трите категории стопанства , в които може да се отглеждат домашни свине- л ично стопанство, фамилна плантация и индустриална плантация . „ След приемането им с социална консултация със засегнатите страни, те ще бъдат включени в нормативната уредба ”.
 
Стопаните , които желаят да отглеждат домашни прасета, ще бъдат осведомени по какъв начин да го вършат, тъй като в случай че има последващо заболяване те ще получат пазарно обезщетение на засегнатите животни, увери Танева и уточни, че на прага на новия ловджийски сезон се водят диалози и за ограниченията, които би трябвало да се съблюдават.
 
При откриването на новата академична година в Тракийския университет в Стара Загора министър Танева благодари на преподавателите  за това че през последните три месеца са оказали експертна помощ по отношение на преодоляването на болестта Африканска чума .
 
 
 
 
 

 
 
 
 
 
 
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР