Малко над 5.5 милиона лева се очаква да бъдат отпуснати

...
Малко над 5.5 милиона лева се очаква да бъдат отпуснати
Коментари Харесай

Над 5.5 млн.лв. се очакват да бъдат отпуснати за идексация на водния цикъл в Русе

Малко над 5.5 милиона лв. се чака да бъдат отпуснати за индексация на инженеринговите действия по водния цикъл в Русе.

Това стана ясно от днешното съвещание на Общото заседание на Асоциацията по водоснабдяване и канализация, което бе водено от регионалния шеф Анатоли Станев. По-рано бе подписано в допълнение съглашение към контракта с „ ВиК “ ООД, с което се дава право на оператора да кандидатства за част от парите пред Министерството на околната среда и водите, което е Управляващ орган по Оперативна стратегия „ Околна среда “ 2014-2020 година, по която точно се осъществя планът. Малко над 4 милиона лв. се планува да дойдат от екоминистерството. Те ще съставляват безплатна финансова помощ. Над 560 000 лв. пък ще бъде личното присъединяване на ВиК оператора. Близо 1 милион лв. е Данък добавена стойност. По този метод общата стойност на плана доближава 134,5 млн. лева Това ще даде опция на строителите да продължат да работят и да бъдат обезщетени за инфлационните процеси. Според Станев кандидатстването за упоменатите пари е нужна мярка, тъй като по този метод ще се обезпечат дейностите по завършването на плана. От съвещанието стана ясно още, че напредват строително-монтажните работи. В дребните улици в централната градска част са построени малко над 75% от водопроводите и към 76% от канализацията. Относно последния лот – подмяната на основните водопроводни клонове в града, осъществяването е на към 35%.

Приключени са  и два основни стадия от плана. Става дума за построяването на канализацията в кварталите „ Средна кула “ и „ Долапите “. Завършена е и подмяната на довеждащите водопроводи от помпена станция „ II напредък “ до помпена станция „ III напредък “ в гр. Русе. Издадени са документи за приемане на обектите от страна на строителния контрол, който извършва функционалностите на Инженер по смисъла на договорните условия на ФИДИК, и следва назначение на Държавна приемателна комисия за двата градежа. Изпълнението на строително-монтажните работи в двата квартала взема решение един дълготраен проблем – заустването на битово-фекални води в септични ями и в р. Русенски Лом. Канализационната мрежа, построена в двата русенски квартала, е с обща дължина от почти 44 км, а водопроводите, реконструирани в границите на работата на този строителен обект, са с обща дължина от към 8 км. В „ Средна кула “ и „ Долапите “ са инсталирани и 13 модулни канализационни помпени станции, които посредством препомпване ще водят битовите отпадъчни води към градската пречиствателна станция.

В съвещанието участваха още заместник-кметът на Община Русе Магдалина Илиева, представители на общините в района, шефът на „ ВиК – Русе “ инж. Илиан Милев, както и основният секретар на ВиК Асоциацията Пламен Спасов. Според него са нужни промени в плана на закона за ВиК, които да разрешават по-голяма действеност и автономия за взимане на решения от ВиК операторите, а също и понижаване на административната тежест. Той смята, че по този метод ще остава доста повече опция пред общините и ВиК сдруженията за справяне с действителните проблеми.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР