Малко над 48 хил. украинци - 48 005, са настанени

...
Малко над 48 хил. украинци - 48 005, са настанени
Коментари Харесай

48 хил. украинци са по хотели у нас, след май ги настаняват в държавни бази

Малко над 48 хиляди украинци - 48 005, са настанени у нас по програмата за прилагане на филантропична помощ към 17 април, а общият брой бежанци, които са се възползвали от програмата за подкрепяне, надвишава 65 хиляди души. Това излиза наяве от писмен отговор на вицепремиера по дейно ръководство Калина Константинова на въпрос на депутата от ГЕРБ Николина Ангелкова. Въпросът е заложен от някогашната министърка на туризма, защото в последно време хотелиерите се оплакват, че сезонът следва да стартира, имат резервации и не е ясно какво да вършат с настанените по хотелите бежанци.

Програмата е написана до края на май, като разновидности за по-нататъшна поддръжка следва да се обсъдят според от динамичността на ситуацията и потока на бежанци към България, дава отговор вицепремиерката. Фокусът след 31 май ще бъде върху наемането на работа и разпределянето на бежанци из страната.

Калина Константинова прецизира, че бежанците ще бъдат настанявани в държавни бази и ведомствени почивни станции, които влизат в специфичен указател, написа 24 часа.

До 15 април поддръжка се предоставяше на всички пристигнали от Украйна, а след тази дата - на украинците, регистрирани за краткотрайна отбрана, като записаните все още са към 83% от останалите в страната украинци.

В страната към настоящия миг се настаняват бежанци в 506 места, най-вече хотели. Непосредствено преди Великден страната отпусна посредством бюджета на туристическото министерство първите 11 млн. лева за 254 024 нощувки на украинци, направени от 24 февруари до 31 март.

Константинова показва още, че плануваните за по-нататък места за настаняване може да бъдат общежития, държавни и общински бази и почивни станции, като те би трябвало да бъдат регистрирани в специфичен указател, в който към 15 април към този момент са вписани 23 обекта.

Към момента се планува инвентаризация на всички вероятни за настаняване държавни и общински обекти, като до момента са разпознати към 250 бази с общ потенциал над 15 хиляди кревати. Процесът за проучване на всички вероятни за употреба бази продължава.

Хотелиерите ще могат да аплайват за обезщетенията си за украинците, настанени сред 1 и 30 април, от 10 часа на 1 май до 16,30 часа на 5 май, оповестиха от туристическото министерство. За третия регистриран интервал, който е от 1 до 31 май, кандидатстването ще е от 10 часа на 1 юни до 16,30 часа на 5 юни 2022 година

Хотелиерите би трябвало да знаят, че получават чисто по 40 лева за нощувка, като тази сума е без Данък добавена стойност. Те не дължат пари за данъка, тъй като той се заплаща от страната настрана от тази сума и не се постанова първо да получат парите, а след това да отчисляват Данък добавена стойност и да го заплащат.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР