Малко над 43 хил. зрелостници се явиха днес на първата

...
Малко над 43 хил. зрелостници се явиха днес на първата
Коментари Харесай

43 000 зрелостници се явиха на матурата по български. Повечето писаха есе за Тежестта на думите

Малко над 43 хиляди зрелостници се явиха през днешния ден на първата наложителна матура по български език и литература. Съчинението беше върху " Искам да те помня все по този начин " на Дебелянов. Повечето дванайсетокласници обаче писаха есе за " Тежестта на думите ". В столицата към 9 хиляди възпитаници съумяха да стигнат безпроблемно до учебните заведения сутринта, изпреварвайки митинга.



В 6 без 15 тази заран в просветното министерство беше генериран изпитният вид. За съчинението и есето се падна вид 13. За първи път тази година за тях се формулират две обособени тематики. Зам. министър Мария Гайдарова сподели, че не планува проблеми с придвиждането на учениците. Така и стана.

Матурата тази година стартира половин час по-късно, в 8.30. Сред другите нови моменти, защото приключва първият випуск по новите стратегии, са пониженият брой творби, увеличеният брой въпроси с отворен отговор и към този момент 30, а не 23 точки за тройка.



От излизащите възпитаници разбрахме, че тематиката за съчинението е била " Споменът - тъга и разтуха " върху елегията " Аз желая да те помня все по този начин " на Дебелянов, а за есето - " Тежестта на думите ". Оказа се, че голямата част от учениците са писали есе. Други даже не бяха разбрали кой създател се е паднал.

Ясна аргументирана теза, желаят от министерството за висока оценка на съчинението. Темата за есето пък не е обвързана с книжовен текст и няма ограничавания при интепретацията. Още към обяд стана ясно, че има анулирани работи поради преписване от телефон във Варна, Пловдив, Кърджали. И в Самоков, тъй като не е употребен черен химикал. Резултатите от матурите ще са подготвени до 8 юни.

Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР