Малко над 30 хил. десетокласници ще получат по 4 точки

...
Малко над 30 хил. десетокласници ще получат по 4 точки
Коментари Харесай

30 000 десетокласници ще получат допълнителни точки по математика заради формулите без скоби

Малко над 30 хиляди десетокласници ще получат по 4 точки над действително постигнатия резултат на националното външно оценяване по математика, което се организира през вчерашния ден. Причина е основаното комплициране поради в началото предоставените помощни формули с изчезнали скоби, оповестиха от МОН.

На 16 юни т.г. в 9:38 ч в Министерството на образованието и науката (МОН) е постъпил сигнал от столично учебно заведение посредством Регионалното ръководство на образованието (РУО) в София-град, че в някои от предоставените от МОН помощни формули за изпита по математика в X клас не се пресъздават скоби. Проблемът е открит при 10 от общо 74 формули и е зародил при конвертирането на файла от Word в PDF формат.

В 9:44 ч МОН е изпратил на учебните заведения поправен файл, за което незабавно са осведомени всички РУО. В 10:24 ч от МОН е изпратен имейл с напътствие за начало на изпита да се счита моментът, в който учениците са получили правилните помощни формули.

В резултат на зародилата обстановка десетокласниците в множеството учебни заведения са получили правилно изписаните помощни формули към или след 10 часа. В обособени учебни заведения нови формули въобще не са били раздадени. В част от учебните заведения времето за работа е било удължено, в други – не.

По мнение на вътрешни и външни специалисти по математика, които деликатно прегледаха изпитните материали от националното външно оценяване в Х клас, всички задания могат да бъдат решени, без да се употребяват формулите с в началото изчезнали скоби. Само при задача 3 една от формулите без скоби би улеснила решението, само че нейното използване не е неотложно.

Въпреки това, поради зародилото напрежение, учениците, чието време за работа не е било удължено, ще получат отплата – 4 точки, колкото е оптимално вероятният резултат за задача 3. Допълнителните точки ще бъдат дадени както на десетокласниците, които в границите на постоянните 90 минути на изпита не са решили тази задача, по този начин и на тези, които са стигнали до верния резултат макар недоразумението с помощните формули. Максималният брой точки на националното външно оценяване остава 100.

Компенсацията се отнася за 30 077 възпитаници в 740 учебни заведения. Не се плануват обезщетения за десетокласниците, чието време е било удължено и които са имали опция да работят 90 минути, откакто са получили правилните помощни формули.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР