Малко над 280 милиона смартфона са доставени в Европа през

...
Малко над 280 милиона смартфона са доставени в Европа през
Коментари Харесай

Продажбите на смартфони в Европа паднаха до десетгодишно дъно


Малко над 280 милиона смарт телефона са доставени в Европа през първото тримесечие
(снимка: CC0 Public Domain)

Трудностите в стопанската система не престават да оказват мощно въздействие върху европейския пазар на смарт телефони. Според изследователската компания Counterpoint Research, доставките на умни телефони в района през първото тримесечие са намалели с 23% на годишна база до 38 милиона единици.

Сред факторите, които повлияха отрицателно на потребителските разноски и доведоха до най-лошите резултати на европейския пазар на смарт телефони от средата на 2012 година, специалистите показват безмилостната инфлация, високите лихви и цени на силата, както и продължаващия спор в Украйна.

Samsung, макар спада от 27% в доставките, резервира купата на най-голяма марка за смарт телефони в района. Това се дължи основно на много сполучливия нов флагмански модел Galaxy S23. Приносът на южнокорейския снабдител към европейския пазар на смарт телефони е оценен от анализаторите на 34%.
още по темата
Apple леко ускорява позициите си и усилва каузи си до 26%. Анализаторите отдават това на по-слабо изразения спад в доставките на iPhone спрямо други марки.

Xiaomi единствен от петте най-големи снабдители на смарт телефони съумява да усили доставките. Пазарният дял на китайската компания нараства от 14% на 19%, което Counterpoint Research назовава „ възобновяване от слабите резултати през първото тримесечие на 2022 година ”.

В топ 5 влизат още Oppo и Realme: те заемат 4% и 3% от общия размер на доставките на смарт телефони в Европа против 6% и 4% година по-рано. Свиването се дължи на забележителен спад в доставките – надлежно с 47% и 36% по отношение на януари-март 2022 година

„ Предвиждахме, че обстановката [на европейския пазар на смартфони] ще продължи да се утежнява, преди да стартира възобновяване. Последното тримесечие, което беше най-лошото във връзка с доставките на смарт телефони в Европа от повече от 10 години, удостовери страховете ни ”, разяснява Ян Стрийяк, асоцииран шеф на Counterpoint Research.

„ Въпреки това оставаме оптимисти и имаме вяра, че икономическото напрежение ще стартира да понижава през идващите няколко тримесечия, което би трябвало да увеличи доверието на потребителите и да докара до усъвършенствания в края на годината ”, добавя анализаторът.

По-рано от различен анализаторски отчет стана ясно, че в интервала през януари-март 2023 година по света са доставени малко над 280 милиона устройства. Това е с 14% по-малко от миналогодишните данни, а по отношение на предходното тримесечие спадът е 7%.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР