Малко над 1,5 млрд. лева (или 1,56 млрд. лева) излишък

...
Малко над 1,5 млрд. лева (или 1,56 млрд. лева) излишък
Коментари Харесай

Малко над 1,5 млрд. лева излишък се очаква в държавната хазна

Малко над 1,5 милиарда лв. (или 1,56 милиарда лева) остатък се чака в държавната хазна към края на юли (по консолидираната фискална стратегия, КФП), предвиждат от Министерството на финансите.

На месечна база за юли се чака превишение на приходите над разноските в размер на 380 млн. лева, като главен принос за неговото образуване имат по-високите приходи по сметките за средства от Европейски Съюз, както и положителните параметри по осъществяването на данъчните доходи.

Положително въздействие върху растежа на приходите оказа и постъпилата през месец юли целева вноска във Фонд " Сигурност на електроенергийната система " от " Български енергиен холдинг " ЕАД в размер на 456 млн. лева, изчислена за интервала януари - май 2022 година, за покриване на разноски по член 36б, алинея 1, т. 4 от Закона за енергетиката, показват от финансовото министерство.

Приходите, помощите и даренията по КФП към юли 2022 година се чака да бъдат в размер на 33,776 милиарда лева, а разноските по консолидираната фискална стратегия (вкл. вноската на България в бюджета на ЕС) са в размер на 32,215 милиарда лв..

 istock istock
Междувременно, към края на юни 2022 година, за когато са и окончателните публични данни за положението на фиска, остатъкът в държавната хазна е 1,1796 милиарда лв., като данъчните приходи и осигурителните вноски, които са главният приходоизточник в хазната, означават растеж от 15,5%, или с 2,9923 милиарда лв. по отношение на същия интервал на предходната година.

Във фискалния запас към края на юни 2022 година има 9,5 милиарда лв., показва Министерството на финансите.  
Източник: pariteni.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР