Малко известен е фактът, че през 2009 година, бюджетът на

...
Малко известен е фактът, че през 2009 година, бюджетът на
Коментари Харесай

Еко Формула 1 или едно ново начало?

Малко прочут е фактът, че през 2009 година, бюджетът на всички тимове от Формула 1 надвиши бюджетът на американската организация за галактически проучвания НАСА.

Огромното разхищаване на средства принуди президентът на Световната автомобилна федерация (ФИА) Жан Тод да моли към ограничение на разноските за година на всеки тим във Формула 1 до 150 милиона евро.
Естествено, всички тези разноски са оправдани заради големият интерес от страна на почитателите, писъкът на 8 цилиндровите мотори, високите скорости, миризмата на изгорели газове и автомобилни гуми, известните персони окупирали пистите по цялото земно кълбо, това е нещо, което мъчно може да се съпостави с каквото и да е било в автомобилния спорт, а даже и в спорта въобще.

Но дали това е бъдещето, дали след 20 години, когато потреблението на мотори с вътрешно горене ще е толкоз ретро, колкото в този момент да употребявате пишеща машина, с цел да напишете писмо до ваш непосредствен и да го пуснете по пощата. Може би това е прозрял Алехандро Агаг, шеф и създател на Формула Е, ФИА ( Federation Internationale de l' Automobile ).
GP сериите за болиди изглеждащи съмнително еднообразно с тези на своите събратя от бензиновият вид от Формула 1, само че задвижвани напълно с електричество се планува да бъдат също шампионат в международен мащаб и ще се организират в началото в 10 града в света.

 1  2  3

Сезонът се чака да стартира през септември 2014 година в Пекин, а останалите писти за първият сезон се намират в Лондон, Рим, Лос Анджелис, Маями, Рио де Жанейро, Буенос Айрес, Банкок и Берлин, като трасетата ще бъдат с дължина сред 2.5 и 3км. В конкуренцията ще вземат участие 10 тима, като всеки от тях ще има по двама водачи. Официалната информация е, че болидите могат да форсират от 0 до 100км/ч. за по малко от 3 секунди, тъй че, в случай че си мислите, че това ще бъде едно трагикомично съревнование с колички за голф грубо се лъжете. Естествено, като всяка нова концепция и тази има проблеми и главния измежду тях е относително късото разстояние, което колата може да измине на оптималната мощ (около 40 – 45мин. ). Затова от федерацията са заложили по устав един водач да може по средата на конкуренцията да се трансферира на еднакъв, само че изцяло зареден болид, с който да приключи надпреварата. Това пък ще докара до доста атрактивни прекъсвания в пит стопа, представете си водач изчакащ от копкита на съвсем спрялата си кола и по какъв начин спринтира към нейният двойник...

 4  5  6  7

Квалификацията обичайно ще дефинира стартовата решетка за самото съревнование. Пилотите ще се борят за постигането на-най-бързо време в границите на най-много четири обиколки, като този път на тяхно разположение ще бъде единствено една кола.

Стартовете ще бъдат с дълготрайност от към час, а тимовете ще бъдат задължени да стопират два пъти в бокса. Известен е и формален снабдител на гуми за Формула Е и това е Michelin. Правилникът разрешава потреблението на най-много два болида от един играч, а оптималната мощ е лимитирана до 270 конски сили (200 kW) И след всичките тези детайлности към бъдещето Формула Е се откроява една сериозна разлика с бензиновия си еквивалент и тя е равнището на шумът край пистата, тъй като даже и на оптималната мощ електрическите болиди ще звучи не по мощно от минаващ градски рейс. Това от една страна е по-добре, само че от друга дали адреналинът ще е същият, следва да разберем.

 8  9

И дали като рекламен трик или една остаряла конкуренция се завръща през потомство решете сами, синът на Ален Прост и племенникът на Аертон Сена потвърдиха присъединяване в новия шампионат за електрически болиди през 2014 година.

 

Източник: webstage.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР