Малко инвеститори на пазара в днешно време си спомнят травмата

...
Малко инвеститори на пазара в днешно време си спомнят травмата
Коментари Харесай

Ще видим ли нов Черен лебед“?

Малко вложители на пазара в днешно време си спомнят контузията от " Черния понеделник ". Тези, които го вършат, може би си мислят, че сходна злополука не би могла да се случи през днешния ден, поради пазарните промени, които бяха подхванати след разпродажбата.

Инвеститорите се майтапят с този спад, съгласно изследване, извършено от Ксавие Габе, професор по стопанска система и финанси в Харвард. Той и неговите съавтори изведоха формула, която планува честотата, за дълги интервали от време, на огромни дневни съмнения на пазара. При тестване на формулата по отношение на стотици години възвръщаемост на фондовия пазар, както в Съединени американски щати, по този начин и по света, те откриха, че формулата е впечатляващо точна.

Например формулата на Габе предвижда, че спад от 22,6% на пазара ще настава приблизително на всеки 150 години за дълги интервали от време. Това не значи, че подобен срив ще се случва на всеки 150 години, защото тази планирана периодичност е междинна за извънредно дълги интервали.

Така че пазарът може да не претърпи подобен срив за интервал от 150 години или да преживее два от тях (или повече) за сходен интервал. Това, което не можете да заключите е, че възможностите за злополука са нулеви.
 Как да инвестирате на волатилни пазари?
Как да инвестирате на волатилни пазари?

Когато пазарът върви надолу, постоянно е най-хубавото време да вложите пари в дълготраен проект

Защо пазарните промени не могат да предотвратят срив?

Можете да възразите против това умозаключение на съображение, че пазарните промени, въведени от 1987 година, ще предотвратят нова злополука - прекъсвачи, прекъсване на търговията и други защитни ограничения. Но, както Габе изяснява неведнъж в изявленията през годините, такива промени са безсилни да предотвратят злополука. Това е по този начин, тъй като всички пазари са доминирани от техните най-големи вложители и когато доста от тях желаят да излязат от пазара по едно и също време, по някаква причина, пазарът ще се срине.

Например, даже в случай че прекъсването на търговията и други ограничавания съумеят да попречат на тези огромни вложители да продават на тържища в Съединени американски щати, те към момента могат да продават на задгранични тържища, където също се търгуват доста американски акции. Те също могат да продават къси покупко-продажби с фючърсни контракти с борсови показатели или посредством закупуване на пут варианти. Шегувате се, в случай че смятате, че тези огромни вложители ще бъдат възпрепятствани да излязат, в случай че желаят.

Приближаваме ли се към идващия Черен лебед?

Изследването на Габе акцентира за какво е толкоз значимо да се подготвите за по този начин наречените събития вид " черен лебед ", като пазарни сривове, които са неочаквани, ужасни, непредсказуеми и редки. Забележете, че по тази формулировка те са непредсказуеми, тъй че е подправено успокоение да вярвате, че можете да предвидите бъдещи черни лебеди в точния момент, с цел да намалите риска от портфейла си и по този метод да заобиколите срутва на пазара. Предвидихте ли в точния момент провокирания от Коронавирус пазар на мечки, с цел да избегнете огромни загуби?

Инвестиционното значение е да извършите промени в портфолиото си, които ще ви предпазят от срив, в случай че и когато подобен се случи. Това е все едно да си купите пожарна застраховка в къщата си. Повечето от вас в никакъв случай няма да видят къщите си да горят, само че това не е причина да се откажете от застраховката против пожар. Съмнявам се някой от вас да се оплаква, че би трябвало да закупи такава застраховка, защото рискът от загуба на всичко е задоволително дребен.

Universa Investments, хедж фондът, съветван от създателя на " Черният лебед " Насим Талеб, сподели на клиентите си, че възходящите задължения в международната стопанска система са подготвени да провокират безпорядък на пазарите, конкуриращи се с Голямата меланхолия.

" Това е обективно най-великата бомба със закъснител във финансовата история - по-голяма от края на 20-те години на предишния век и евентуално с сходни пазарни последствия ", написа Марк Шпицнагел, основен капиталов шеф на компанията, в писмо до вложителите тази седмица, получено от Bloomberg.

В петък министърът на финансите Джанет Йелън сподели, че е удовлетворена от данните за работните места и инфлацията в Съединени американски щати, само че не желае да омаловажава рисковете от криза. Докато моделът на Bloomberg Economics слага възможностите за криза тази година на 100%, някои предвиждат лек спад заради мощния пазар на труда и намаляването на инфлацията.
 Ето за какво вложителите избират европейските пред американските акции
Ето за какво вложителите избират европейските пред американските акции

Европейските акции означават рекордно по-добро показване по отношение на акциите на Съединени американски щати

Universa е така наречен фонд с опашен риск, предопределен да пази вложителите по време на най-трудните пазарни условия. Тези типове фондове имат тласък да плануват тежки стопански условия, защото процъфтяват по време на пазарни спадове.

" Твърде претрупан "

Шпицнагел от дълго време подлага на критика централните банки, че поддържат лихвените проценти прекомерно ниски, прогнозирайки предходната година, че " в случай че този кредитен балон в миналото се спука, това ще бъде най-катастрофалният пазарен неуспех, за който някой в миналото е чел ".

В писмото си до вложителите той добави нова пламенна изразителност към равнищата на

световния дълг. " Корекцията, която в миналото беше естествена и здравословна, вместо това се трансформира в инфектиран пъкъл, кадърен да унищожи системата напълно ", написа той. " Днес светът е прекомерно привързан, структурата на дълга е прекомерно огромна. "

Мениджърите на хедж фондове изгубиха повече от 200 милиарда $ предходната година, съгласно LCH Investments, стимулирайки спор за методите да се подготвим за спад.

Стратегията на Universal може да има 402% междинна възвръщаемост на вложения капитал, в случай че S&P 500 падне с 10% за един месец, съгласно Шпицнагел. Същата облага може да бъде 10 251%, в случай че показателят се срине с 30%, сподели той в писмото.

" Този профил на погашение е главната подготвеност на Universa ", сподели Шпицнагел. " Усъвършенстваме го от десетилетия. "

Ако вложител разпредели 2% от портфолиото си на Universa, неговият комплициран годишен ритъм на напредък ще бъде 10,4% през последните пет години, съгласно писмото.

Общата възвръщаемост на S&P 500 от 30 януари 2018 година до 30 януари 2023 година е повече от 55%.

Universa не посочи възвръщаемостта си за 2022 година, когато S&P 500 приключи годината със спад от 19,4%. Дори предходната година " не беше доста удобна година, само че нашата спомагателна тетива на лък повече от компенсира в други години ", сподели той.

Предсказания за " Страшния съд "

Шпицнагел и Талеб са вдигали паники за стопанската система и преди и не всяко знамение за края на света се сбъдва. През октомври 2013 година Шпицнагел сподели пред CNBC, че пазарът е квалифициран за " огромен срив " и може да падне с до 40%. Въпреки интервалите на неустойчивост на пазара, S&P 500 като цяло се покачваше до март 2020 година, когато се намали, откакто пандемията затвори световната стопанска система.

Докато Шпицнагел предвижда криза, сходна на депресията тази година, доста анализатори и икономисти считат, че спадът няма да навреди малко на стопанската система на Съединени американски щати.

Главният икономист на Moody " s Analytics Марк Занди написа този месец, че стопанската система на Съединени американски щати ще избегне цялостна криза, само че ще се изправи пред по-висока безработица и закъснение на растежа. " Наречете го мудна цесия ", написа той.

Федералният запас ще разгласява идващото си решение в сряда и се чака да увеличи лихвените проценти с четвърт пункт.

*Материалът е с изчерпателен темперамент и не е съвет за покупка или продажба на активи на финансовите пазари.



Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР