Малко хора обръщат внимание на щракането в челюстта, което се

...
Малко хора обръщат внимание на щракането в челюстта, което се
Коментари Харесай

Ако ви щрака челюстта това може да е признак е за сериозно заболяване

Малко хора обръщат внимание на щракането в челюстта, което се случва при отваряне на устата, считайки това по-скоро за скучен проблем, в сравнение с за заболяване. Между другото, сходни прищраквания могат да бъдат ранен симптом на болести на темпоромандибуларната става, които без лекуване рано или късно могат да доведат до неспособност за отваряне на устата. Как да избегнете съществени затруднения и какво да извършите, когато се появи този проблем.
Откъде идва звукът
Темпоромандибуларната става (TMС) е единствената в тялото, която се състои от две ставни глави и темпорални ямки, в които те са ситуирани. Между главата и ямката се намира ставният диск, синовиалната течност, заобиколена от връзки и мускули.

Когато говорите или дъвчете, горната челюст постоянно остава неподвижна, а отварянето на устата обезпечава единствено долната челюст, заради придвижванията на ставата и мускулите, заобикалящи долната челюст. Ако всичко е обикновено, долната челюст се движи тихо, само че в случай че ставата е повредена, връзките са разтегнати и мускулите са спазматични, при отваряне на устата се появяват въздушни трептения в ставата, които дават присъщи щракания и хрупкане.
Ако заболяването е оставена на самотек, тогава болката и затрудненото отваряне на устата се причисляват към прищракването. Понякога процесът е толкоз безстопанствен, че пациентът може да отвори устата си единствено на няколко милиметра. В най-тежките случаи се следи дислокация на ставата на долната челюст, която може да бъде съпроводена от обособяване на ставния диск. И тогава няма по какъв начин да се оправите без интервенция на ТМС.

Не допускайте появяването на затруднения
Но даже и в случай че мъчителният развой не е отишъл прекомерно надалеч и придвижванията в ставата към момента да не са лимитирани, а има единствено прищракване и лека мъка, не трябва да оставяте тези проблеми без внимание. В последна сметка, възпалителният развой в ставата може да засегне ухото или тригеминалния нерв. А това заплашва със съществено увреждане на слуха, мощна болежка в лицето – болката при тригеминална невралгия е толкоз мощна, че постоянно се назовава суицидна. Освен това, спазъмът на дъвкателните мускули при увреждане на ставата, от време на време се простира до мускулите на шията, което може да докара до болежка в тази област и да аргументи проблеми с гръбначния дирек.

Комплексно лекуване
За да бъде лекуването дейно, би трябвало да се лекувате от екип от лекари, състоящ се от ортопед, ортодонт, зъболекар и лицево-челюстен хирург. Не е от голяма важност при кой от тези експерти ще отидете на първо време.
Преди да започнете лекуването, би трябвало да преминете през редица прегледи.
Диагностиката включва оценка на захапката, 3D компютърна томография и ЯМР на TMС – при затворена и отворена уста и здравна фотография.

Ако заболяването към този момент е била занемарена, тогава първата задача на лекарите е да облекчат острите прояви. В някои случаи лекуването стартира с блокажи. Премахването на болката и възпалението в ставата разрешава носенето на специфични ортодонтски предпазители. Те се вършат самостоятелно за всеки пациент и разтоварват повредената става.
По предписание, такива предпазители за уста би трябвало да се носят по няколко часа дневно (най-вече през нощта) и в множеството случаи това е задоволително, с цел да се усъвършенства благосъстоянието на пациента.

Но въпреки всичко, лекуването не може да бъде дейно, в случай че аргументите за болестта не бъдат отстранени. Сред тях са: нарушавания в захапката. Не би трябвало да забравяте, че зъбите и захапката са опората на TMС: когато захапката е неравномерна, обезщетителните свойства на ставите и мускулите с времето се оказват незадоволителни. Те не устоят на натоварването, салдото в дъвкателния уред е нарушен, което води до болежка. Тъй като мускулите на ставите, зъбите и дъвкателните мускули са обединен механизъм, в множеството случаи навременната промяна на захапката води до нормализиране на дъвкателния уред и патологията на ставите се излекува изцяло.
Липса на зъби. Ставата, лишена от поддръжка, изпитва увеличени натоварвания.

Заедно с това, при липса на зъби, затварянето на челюстта е нарушено, захапката може да се промени и да се появи асиметрия на лицето. Ето за какво, е належащо бързо да се попълни дефектът на изчезналите зъби.
Вродени скелетни деформации, да вземем за пример прогенична захапка, когато долните зъби покриват горните или противоположното, доста дълбока захапка, когато горните зъби излизат доста напред и сред тях и долните зъби се образува дълбока празнота. В тези случаи нормално се изисква ортодонтска хирургия. Чрез напъните на ортодонта и лицево-челюстния хирург се организира сложно лекуване за нормализиране както на захапката, по този начин и на лицевата асиметрия.

Важно!
В интернет можете да намерите доста оферти за извършения, които сякаш оказват помощ да се справите с щракането и болката в TMС. Не бива обаче да вършиме упражненията, без първо да се реши стадият на болестта от лекаря, в противоположен случай рискът да повредите ставата е още по-голям. Освен това аргументите за болестта могат да бъдат разнообразни – в някои случаи са нужни извършения, а в други те могат да провокират още по-голям дисбаланс в ставата.
Инфо: zdrave.to

Източник: vijti.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР