Малко хора обаче умеят такива неща, обясни доц. Милен Иванов

...
Малко хора обаче умеят такива неща, обясни доц. Милен Иванов
Коментари Харесай

Бомбата за атентата срещу Гешев направена ръчно? Експерт разкри изтекла ли е вътрешна информация

Малко хора обаче умеят такива неща, изясни доцент Милен Иванов

Бомбата, която избухна до кортежа на основния прокурор Иван Гешев, евентуално е фабрично създадено устройство. Може обаче да се направи ръчно, само че малко хора умеят такива неща. Това сподели пред бТВ някогашният заместник-ректор на академията на Министерство на вътрешните работи доцент Милен Иванов.

„ Такива неща се възнамеряват и се извършват мъчно. Това, че е с 3 кг тротилов еквивалент, не значи, че е с тъкмо 3 кг тротил. Тепърва ще има информация за типа на взривното вещество и на устройството, по какъв начин е задействано “, добави той.

„ Може да се откри произхода му. Напълно допустимо е, в случай че това е фабрично създадено и то не по-старо от 20 години. Голяма част от взривните субстанции са маркирани “, разкри доцентът. 

„ Ефективността на такива домашно създадени взривни субстанции е доста дребна, т.е. планирането и подготовката лишават много време. Освен в случай че причинителят не е експерт или да е употребявал готово военно устройство, само че това ще кажат органите по следствието “, добави той.

По думите му кортежът е работил професионално в тази обстановка.

" Първата му работа, като попадне в сходен случай, е да напусне с огромна скорост мястото на атентата, без значение от положението на автомобила, от положението на хората, които са в него “, изясни Иванов.

Най-разумно е фамилията на индивида, който се охранява, да е в най-сигурния автомобил, т.е. с него, съобщи специалистът. 

Той добави, че бронираните коли могат да устоят на подобен гърмеж, като зависи от класа на бронировката.

„ Но по принцип колите, които се употребяват за транспорт на охраняване лица, са планувани да устоят такива взривни устройства. Трябва да е доста особено направено взривното устройство, с цел да може да нанесе тежки провали на автомобила “, съобщи доцент Иванов.

„ Едва ли има приключване на вътрешна информация. Известно е, че основният прокурор има родственици в Самоков. Между града и София има три вероятни маршрута. Ако се е водило наблюдаване на режима на придвижване на кортежа, може да се пресметна къде и по кое време ще мине той “, сподели още той.

Пътят, на който се случи опитът за нападение - София - Самоков, остава затворен.
 
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР