Малко градче в Испания се прочу с необичаен скандал. В

...
Малко градче в Испания се прочу с необичаен скандал. В
Коментари Харесай

Скандал в Испания: Изкуствен интелект „разсъблича“ снимки на непълнолетни момичета

Малко градче в Испания се прочу с необикновен скандал . В интернет се популяризират голи фотоси на локални девойки, генерирани от изкуствен интелект. Досега 28 деца са станали жертва на необикновената акция. Те са на възраст сред 11 и 17 години.

За основаването на голите фотоси са употребявани същински фотографии , на които девойките са с облекла . Често това са фотоси взети от профилите им в обществените мрежи. Изкуственият разсъдък е премахнал облеклата и основава илюзията, че девойките са се снимали голи, показва.

“Когато щерка ми сподели фотосите, аз разбрах че не е нейното тяло, тъй като я познавам. Но в случай че не я познавах, нямаше да мога да различа дали фотосите са същински, или подправени ", сподели Мириам Ал Адиб, майка на едно от засегнатите девойки.

Полицията се зае да проверява кой стои зад подправените фотоси?  Оказало се, че локални момчета са употребявали приложение за мобилни телефони, което разсъблича хора посредством специфичен програмен продукт. Досега минимум 11 момчета са свързани със основаването на фотосите.

“Трябва да се оправим с две неща - да определим кой е взел участие в изработването на тези фотоси. Но също по този начин да спрем повторната виктимизация на жертвите, като предотвратим спомагателното им разпространение в интернет ”, съобщи Мигел Ернандес, учител по наказателно право.

Проблем се оказва възможното наказване на причинителите. Те с а сред 12 и 14-годишни, което значи, че не могат да бъдат съдени. Тепърва ще се прави преценка дали родителите на момчетата носят някаква отговорност.

“Трябва да определим дали хората, основали софтуера за правене на голи фотоси носят отговорност. Чакаме да забележим какво ще написа в Европейския закон за изкуствения разсъдък. Обсъждахме и други принадлежности за надзор на тази сфера като част от дебатите в Съвета на Европа ” , добави Ернандес.

Досега испанската прокуратура още не се е произнесла, дали генерирането на фотосите съставлява закононарушение. В понеделник от държавното обвиняване споделиха, че работят по класифицирането на действието.

" Ние като общество имаме ужасно доста работа да свършим, тъй като това е доста мощна технология . Тя е толкоз нова, че хората не са подготвени за нея сигурно. И това ще бъдат доста случаи, които ние ще виждаме от сходен жанр ", сподели Александър Иванов, учител в СофтУни.

Като всяка една технология, тя зависи от това с какво желание се употребява. Може да прави чудесна работа – да улеснява живота на хората, да го прави по-лесен и по-добър. Но може да прави и закононарушение. Отговорността остава при индивида, който употребява технологията . Ние би трябвало да създадем морална и правна рамка. Това разяснява още преподавателят.

„ Ако имаме фотоси в интернет, това значи автоматизирано, че нашата образна еднаквост не ни принадлежи. Тя е част от интернет и не можем да я извадим от там ”, съобщи Иванов.  

Изкуственият разсъдък работи с големи бази данни и прави връзки сред тях. Така работят и езиковите модели , които ние зареждаме с информация. По този метод се създава информация, която наподобява, че е направена от човек.

„ Инфантилно е да мислим, че можем да имаме надзор, тъй като технологията е каквато е. Намерението, с което я използваме я прави добра или неприятна ”, добави Иванов.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР