Малко дете почина в САЩ в тексаски автобус за мигранти, пътуващ за Чикаго

...
3-годишно дете, возещо се в един от автобусите за мигранти
Коментари Харесай

3-годишно дете, возещо се в един от автобусите за мигранти в Тексас, почина на път за Чикаго, съобщиха официални лица, за първи път в щата обяви смърт, откакто започна да превозва хиляди бежанци и мигранти от границата между САЩ и Мексико миналата година.

Властите в Тексас потвърдиха смъртта на дете в изявление в петък, но не казаха откъде е детето или защо се е разболяло. CBS News съобщи, че тя е момиче от Венецуела.

„Всяка загуба на живот е трагедия“, се казва в изявление на Тексаския отдел за управление на извънредни ситуации. „След като детето имаше здравословни проблеми, автобусът спря и персоналът по сигурността на борда се обади на 9-1-1 за спешна помощ.“

Детето е получило помощ от парамедици и по-късно е починало в болница, според агенцията. На всички пътници беше измерена температурата и бяха попитани дали имат някакви медицински проблеми.

Автобусът е тръгнал от граничния с Тексас град Браунсвил и се е насочил към Чикаго. Това беше част от противоречива програма за превоз на мигранти с автобуси, спонсорирана от републиканския губернатор Грег Абът, която прехвърля мигранти и бежанци от Тексас до управлявани от демократите градове в други щати.

Тексас превози с автобуси повече от 30 000 бежанци до контролирани от демократите градове в САЩ от миналата година като част от обширната мисия на Abbott по границата, наречена Operation Lone Star.

Операцията беше подложена на нови проверки през последните месеци заради допълнителни твърдолинейни мерки, като например плаващи бариери, разрешени от губернатора в името на възпирането на търсещите убежище лица от Мексико.

Департаментът по обществено здраве на Илинойс съобщи, че детето е починало в четвъртък в окръг Марион, в южната част на този щат.

Длъжностни лица от Илинойс заявиха в изявление, че работят със здравните служители, щатската полиция и федералните власти „във възможно най-голяма степен, за да получат отговори в тази трагична ситуация“.

Въпреки че причината за смъртта не е известна, голяма част от южната част на Съединените щати стана свидетел на една от най-тежките горещи вълни, регистрирани през това лято.

Летните температури могат да се покачат до 43,3 градуса по Целзий (110 градуса по Фаренхайт) в рядко населените ферми в Тексас.


Конгресменът на САЩ Хенри Куелар, демократ, чийто окръг включва границата с Тексас, каза, че не е бил информиран за подробности за смъртта на детето. Все пак той разкритикува Абът, като каза, че губернаторът трябва да работи повече с федералното правителство по граничната сигурност.

„Не можете да използвате мигрантите като политически пионки. Все още трябва да носите отговорност да се грижите за тях, особено ако транспортирате деца“, каза Кулиър.

Говорителят на Abbott Renae Eze препрати въпроси в петък вечерта относно смъртта на детето към щатската агенция за управление на извънредни ситуации, която обслужва автобусната програма от стартирането й през 2022 г.

В четвъртък Абът наскоро рекламира автобусната програма в X, платформата, известна преди като Twitter, публикувайки: „Ще продължим да превозваме мигранти с автобуси до градовете-убежища, докато Байдън не свърши работата си и не осигури границата.“

Съгласно автобусната програма на Тексас, щатът казва, че бежанците и мигрантите подписват съгласие за отказ и се споразумяват за дестинациите, към които се насочват. Властите в Тексас казват, че автобусите са заредени с храна и вода и че на пътниците е разрешено да слизат рано на спирките преди града на дестинацията.

Липсва вода

Властите и активистите в Южен Тексас тази седмица откриха, че водата, която правозащитна група беше стратегически поставила за своенравни бежанци и мигранти, пътуващи пеша, е изчезнала.

Рубен Гарза, следовател от службата на шерифа на Джим Хог, каза, че една бутилка вода може да направи разликата между живота и смъртта.

„Нямаме лукса да губим време в това, което правим“, каза той, като си спомни как е помогнал да се намери изчезнал бежанец, който се е прегрял в храстите, извикал е за помощ, но е починал само мигове след спасяването му.< /p>

Точният брой на тези, които умират, докато вървят по границата между САЩ и Мексико, е трудно да се определи, тъй като смъртните случаи често не се съобщават. Международната организация по миграция на ООН изчислява, че почти 3000 бежанци и мигранти са загинали, преминавайки от Мексико към САЩ, като са се удавили в Рио Гранде или поради липса на подслон, храна или вода.

Поне четири деца мигранти са починали тази година във федерален арест. Това включва 8-годишно момиче от Панама, което почина през май и пристигна със сърдечно заболяване и сърповидно-клетъчна анемия. Миналия месец независим доклад установи, че Граничният патрул няма протоколи за оценка на медицинските нужди на деца с предшестващи заболявания.


Източник: Ал Джазира и информационни агенции
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР