Малко библиотеки в света могат да се сравнят по размер

...
Малко библиотеки в света могат да се сравнят по размер
Коментари Харесай

Клементинум е най-красивата библиотека на света

Малко библиотеки в света могат да се сравнят по мярка с Клементинум. С голямата си сбирка от книги, фрески, стенописи и събраната в тях история, Клементинум сигурно заслужава купата „ най-красивата библиотека в света “.

 От 2009, Техническата библиотека и Общинската библиотека са преместени на ново място – в Пражката Национална техническа библиотека, само че Клементинум към момента има голяма сбирка от книги. Историята й стартира в далечната 1722, когато в действителност е била един от Йезуитските университети. В тези времена библиотеката е била третия по величина Йезуитски лицей в света. Днес е дом за повече от 20 000 книги. Това, което е впечтляващо е, че има редки екземпляри, които могат да се намерят единствено и само тук.

 Историята на библиотеката датира от 11-ти век, когато е била параклис, отдаден на Св. Климент. През Средновековието е помещавала Доминикански манастир, а през 1556 се преобразува в Йезуитски лицей, за което заслугата е на император Фердинанд I. През тази година той кани йезуитите в Прага, пробвайки се да ускори властта на Римокатолическата черква. Йезуитите избират постройката на библиотеката, тъй като е най-представителната постройка в Прага по това време. Започват строителни действия по разширението й и когато я приключват през 1653, век по-късно, библиотеката е най-обширната постройка в града, след Пражката цитадела.

 През 1773, Йезуитският лицей става част от Карловия университет, защото йезуитите губят въздействието си. В същата година австрийската императрица Мария Тереза публично я афишира за библиотека, обсерватория и университет. През 1781 към този момент е Национална библиотека.

 В днешно време Клементинум е голям рококо и бароков комплекс, който припомня за интервала, в който Прага се е разраствала. Много от постройките са затворени за визити, само че постоянно можете свободно да се разноските из дворовете или да предприемете обиколка с ескурзовод из залите на библиотеката, Параклиса на огледалата и Астрономическата кула.

 Хорхе Луис Борхес, който постоянно си е представял „ парадайса като билиотека “,  увековечава Клементинум и в едно от творбите си. Главният воин в „ Тайното знамение “ сънува библиотека, в която библиотекарите търсят Бог в книгите. Един от тях споделя: „ Бог се намира в едно от буквите на една от страниците на една от четиристотинте хиляди книги на Клементинум. Баща ми и бащата на моя татко са търсили тази буква; аз самият ослепях пробвайки се да я намеря. “ След това, четец доставя атлас на основния воин, който го отваря на инцидентна страница и намира карта на Индия. Докосва една от буквите и намира Бог.

 В библиотеката се обитава и Храмът на мъдростта, отдел, който съдържа хиляди теологически книги, които датират още от 1600 година. Параклисът на огледалата, различен отдел в библиотеката, датира от 1720. Клементинум включва и две църкви – „ Св. Климент “ и параклиса „ Успение на св. Богородица “, който е издигнат през 1600 от италиански занаятчии, работещи в библиотеката. Параклисът е към момента благосъстоятелност на италианското държавно управление. Църквата „ Св. Климент “ е висшото архитектурно достижение от бароковия интервал, а в този момент е преустроен в гръцки католически параклис. Библиотеката към момента е едно от най-популярните места за концерти за класическа музика.

Инфо: www.webstage.bg

Източник: uchiteli.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР