Малкият реактор може да работи без вода, което позволява ядрената

...
Малкият реактор може да работи без вода, което позволява ядрената
Коментари Харесай

eVinci: крайъгълен камък на американската компания – нов тип ядрен микрореактор с мощност 5 MW е готов за тестване през 2026 година

Малкият реактор може да работи без вода, което разрешава нуклеарната електрическа енергия да се популяризира в отдалечени места, където има дефицит на вода.

Компанията Westinghouse Electric Company реализира значителен прогрес в създаването на нуклеарния микрореактор eVinci.

Според прессъобщение на основаната в Съединени американски щати компания, електроцентралата е приключила сполучливо етапа с име Front-End Engineering and Experimenting Design (FEEED).

„ Уестингхаус е първият разработчик на реактор, който реализира този значим стадий за обезпечаване на опция за разполагане на своя тестов реактор в тестовия стенд за проява на микрореакторните опити (DOME) на NRIC в Националната лаборатория на Айдахо (INL) “, се споделя в известието, оповестено в понеделник.

Това достижение проправя пътя за осъществвяването на евентуални проби и опити с микрореактор с мощ 5 MW, освен това единствено след две години.

Брад Томер, изпълняващ длъжността шеф на Националния център за нововъведения в региона на реакторите (NRIC), съобщи, че подаването на отчета за сигурност на плана за „ тестовия реактор eVinci е значима стъпка към това да се даде опция на разработчика на микрореактора да извърши проби в нашето оборудване DOME “.

NRIC работи „ за осъществяване на проби и ускорение създаването на модерни нуклеарни технологии, които ще обезпечат чисти енергийни решения за Съединени американски щати “.

Първият в света тестови микрореактор

Процесът FEEED е значима стъпка за ускорение на напредналите технологии за нуклеарни реактори.

Тази фаза оказва помощ на разработчиците да възнамеряват, проектират и изработят нови опити за тестване в DOME – „ първата в света тестова площадка за микрореактори„.

Микрореакторът Westinghouse eVinci е първият измежду три други плана, които вероятно биха могли да стартират проби в лабораторията DOME през 2026 година

„ Това показване на PSDR е сериозна задача за въвеждане на микрореактора Westinghouse eVinci в комерсиална употреба “, съобщи Джон Бол, президент на eVinci Technologies в Westinghouse.

„ Целта ни е до края на десетилетието да разположим голям брой микрореактори eVinci по целия свят, а мощното и дълготрайно партньорство с INL и Министерството на енергетиката е от значително значение за нашите старания “, добави президентът.

Междувременно се чака Radiant и Ultra Safe Nuclear Corporation, другите частни кандидати за нуклеарна сила, също да приключат процеса на FEEED по-късно тази година, се отбелязва в прессъобщението.

Ядреният микрореактор eVinci

Микрореакторът eVinci е авангарден микромодулен нуклеарен реактор, предопределен за отдалечено потребление. Компактният му размер разрешава бързо разрастване на място и елементарно превозване.

Микроядреният реактор е с структура на ядрото с мощ 15 MWth, което може да подава електрически ток с мощ 5 MW. По данни на Westinghouse дейната зона на реактора би трябвало да работи най-малко осем години, преди да се наложи презареждане.

Той може да работи тук-там с повърхност от два акра, което го прави съвършен вид за зареждане на отдалечени минни интервенции, центрове за данни и така нататък, както и за понижаване на 55 000 тона излъчвания на C02 годишно.

Компанията употребява горивото TRISO в eVinci, което е по-устойчиво на произшествия, свързани с разяждане, окисляване и високи температури, в сравнение с обичайните нуклеарни горива.

Когато горивото се изтощи, микрореакторът може да се извади и изхвърли, сходно на батерия, и да се размени с нов за обезпечаване на непрекъсната сила.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР