Малкият брой ваксини, осигурени в момент, в който е било

...
Малкият брой ваксини, осигурени в момент, в който е било
Коментари Харесай

Министър Кацаров: 10 000 души са загубили живота си заради грешен план за ваксинация

Малкият брой ваксини, обезпечени в миг, в който е било удобно слагането им преди нова пандемична вълна, е първата огромна неточност, счита служебният здравен министър.

" Първата огромна неточност, позволена с Плана за имунизация е с договарянето на имунизациите. България е дала приоритет на договарянето на имунизациите на AstraZeneca за сметка на останалите три ваксини. По тази причина при започване на януари поради закъсняла регистрация на имунизацията на AstraZeneca и заради понижената първична поръчка на имунизациите на Pfizer, България остава с доста малко количество ваксини. Малко над 30 000 дози да сложени през месец януари у нас. Общо към 200 000 души са получили по една доза от имунизацията до края на февруари ", уточни той.

Според него втората огромна неточност е обвързвана с избора на цели. " България не дава приоритет на хората над 60 години и хора с тежки болести, те са сложени в четвърта категория след обществени служащи, чиновници във ферми за норки и други ", Кацаров регистрира, че това е огромна неточност, тъй като 80% от умрелите от COVID-19 са хора на над 60 години.

Всички страни, с изключение на България, са дали приоритет на възрастните, уточни Кацаров, тъй като с имунизацията на възрастните хора се понижава внезапно смъртността. Имунизацията на младежите понижава разпространяването на вируса, само че по този начин не се въздейства върху смъртността, съобщи още той.

Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР