Малкият брат не скача на големия. Това правило по време

...
Малкият брат не скача на големия. Това правило по време
Коментари Харесай

Преди 45 г. пловдивски гол поваля СССР на Голямата къща

Малкият брат не скача на огромния. Това предписание по време на социализма с особена мощ важеше за спорта, където българските спортисти по предписание отстъпваха на тези от Съюз на съветските социалистически републики. Единствените, които се осмеляваха и то с триумф да нарушат хегемонията на руския спорт бяха Иван Абаджиев в щангите и Нешка Робева в художествената гимнастика. И двамата в обособени интервали си имаха проблеми с властта.
На футболното поле българските тимове по предписание отстъпваха на руските в евротурнирите, само че в другарските мачове си го връщаха тъпкано, че дори и с пердах. Единствено Локо (Сф) на огромния Начко Михайлов си разреши да отстрани гранда Динамо (Киев), само че това не остана безнаказано. В Надежда към момента се приказва, че суперталантът на червено-черните Иван Дангов си е отишъл от този свят след зверска балтия в тунела от украински ритник. Дангов не бил издържал осакатяването си и поставил завършек на живота си, гласи мълвата.
Националният ни тим съвсем не се засича с Съюз на съветските социалистически републики в квалификации или на Световни финали. В другарските срещи Съветският съюз печели или се стига до братско тъждество. Единствената победа на държавния ни отбор е в контрола, играна на стадион Девети септември в Пловдив тъкмо преди 45 години. Голямата къща е претъпкана, защото почитателите предвусват огромен мач. В основата на съперника са футболисти от супер тима на Динамо (Киев), който по-късно печели Купата на носителите на купи и Суперкупата на Европа. С алената фланелка излизат велики майстори като носителят на Златната топка Олег Блохин, Леонид Буряк, Володя Онишченко. 
45 хиляди почитатели с мощен плач посрещат нашия тим, воден от неподражаемият Христо Бонев. Става здрав мач, в който ситуациите пред вратарите Стоян Йорданов и Евгени Рудаков се редят едно след друго. В 74-ата минута реферът свири фаул настрана от пеналта на Рудаков. Съветските бранители мислят, че Зума ще центрира, само че той праща параболичен шут в далечния, ъгъл, който изненадва Рудаков и притичалият Динко Дерменджиев вкарва гола за единствената ни победа над Съветския съюз.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР