Малкият бар в центъра на Лондон е пълен дори през

...
Малкият бар в центъра на Лондон е пълен дори през
Коментари Харесай

Най-после нормален живот: В Англия се сбогуват с ограниченията |

Малкият бар в центъра на Лондон е цялостен даже през седмицата. На един екран се излъчва американски футбол. Пие се бира, а който е гладен си поръчва стекове или сандвичи. Не се съблюдава отдалеченост, никой не носи и маски.

Клайв Буут пуши цигара на открито. Той ще посети концерт на група в прилежащ бар и се радва, че още веднъж е на открито. “Най-после животът най-малко ненапълно е още веднъж естествен ”. Нощни клубове, театри, заведения за хранене - в Англия ограничавания поради ковид няма. Клайв Буут е над 50-годишен, имунизиран е, даже скоро си е поставил бустерна доза. Той се усеща релативно предпазен.

“Не можем да живеем в непрекъснат локдаун ”

И други посетители на заведението имат сходно чувство. Хю Джоунс и Барни Дайър следват в реномиран лондонски академични лицей. Дайър, който следва политология, е израснал във Франция. Той се радва, че сега е в Лондон, където няма съвсем никакви рестрикции.

“Британците имат друга конфигурация от французите. За тях свободата е над всичко. Те желаят да се любуват на живота. ” Той не е обожател на концепцията за нови ограничавания. “Не можем да живеем в непрекъснат локдаун. Трябва да стиснем зъби и да продължим ”, споделя той.

Благодарение на имунизационната акция на английското държавно управление той може да се движи още веднъж свободно, споделя студентът по география Хю Джоунс и прибавя:

“Великобритания върви по добър път. ”

Не всички британци споделят неговия възторг. Барбара Ромито е пенсионирана учителка. И тя е имунизирана, в това число с бустерна доза. Но се тормози, че в супермаркетите и в градския превоз съвсем никой не носи маска, и „ най-много младите “. Затова заобикаля метрото. Чувства се „ беззащитна “ и се надява на по-строги правила.

От лятото Англия разчита изцяло на имунизациите. В Шотландия, Северна Ирландия и Уелс ситуацията е друго. В Шотландия, да вземем за пример, е наложително носенето на маски на обществени места и в публичния превоз. Но в цяла Англия процентът ваксинирани е висок – над 90 % от популацията над 12-годишна възраст е имунизирано.

Постигнала ли е Англия стаден имунитет?

Според епидемиолога Нийл Фъргюсън, който работи в Имперския лицей, на Острова към този момент може да се приказва за стаден имунитет. Той е резултат освен от високото имунизационно покритие, само че и от огромния брой инфектирани: над 40 хиляди нови случая дневно и над 1000 жертви всяка седмица. И въпреки от седмици броят на новозаболелите да е висок, той не се повишава – за разлика от Германия или Австрия, да вземем за пример.

Стратегията на управляващите във Англия остава: имунизиране, имунизиране, имунизиране. И даже новината за новата разновидност от Южна Африка не разклаща мнението на здравния министър Саджид Джавид: Англия се намира в мощна позиция, съобщи той в Народното събрание в Лондон в петък. Но и британците, сходно на други европейски страни, взеха решение да преустановят полетите от редица африкански страни.

И освен това: има индикации, че някои от ограниченията могат да бъдат върнати. Така да вземем за пример министър Джавид е представен през днешния ден от БиБиСи да споделя, че от идния вторник маските още веднъж ще бъдат наложителни в магазините и публичния превоз в Англия.

Нямаме причина да сме толкоз спокойни, счита също и имунологът Дани Алтман. Той не счита, че концепцията за стаден имунитет е панацея. Да, имунизациите пазят от най-лошия сюжет. Но все пак във Англия се чакат към 50 хиляди спомагателни смъртни случая на година в следствие от пандемията. А новият вид дава да се разбере: до момента в който вирусът продължава да се популяризира по света, новите разновидности могат да основават нова огромна заплаха когато и да е.

Омикрон към този момент е открит в Германия

Новата южноафриканска вариация, за която се допуска, че е доста по-опасна и от Делта разновидността, в това време стигна до Европа. След Белгия, и в Германия бяха доказани два случая на зараза с Омикрон. Двама пасажери, пристигнали в Германия на 24 ноември с полет от Южна Африка, са били тествани позитивно за новия вид на вируса, заяви здравният министър на Бавария Клаус Холечек. Всички пътували с въпросния полет са длъжни да уведомят здравните управляващи, а пристигналите от Южна Африка в Германия през последните 14 дни са призовани неотложно да лимитират контактите си, да си създадат PCR-тест и също да осведомят здравните органи.

Съмнителен случай на новата рискова разновидност има също и в провинция Хесен. При пасажер, завърнал се от Южна Африка, са открити няколко присъщи за новия Омикрон вид разновидности, написа в Туитър хесенският обществен министър Кай Клозе.

Б. ред. - Статията е от
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР