Малките политически сили, които не получават държавна субсидия, ще получат

...
Малките политически сили, които не получават държавна субсидия, ще получат
Коментари Харесай

ИЗБОРИТЕ: Малките политически сили ще получат двойна сума за агитация


Малките политически сили, които не получават държавна дотация, ще получат двойно повече пари за предизборна реклама от Централната изборна комисия (ЦИК) за идните избори на 9 юни. Комисията утвърди решение в подобен смисъл през вчерашния ден, откакто столичният административен съд разгласи, че страната би трябвало да удвои средствата за предизборна акция, когато се организират избори 2 в 1, както е в този момент.

Изборният кодекс споделя, че всяка политическа мощ, която няма право на дотация, получава така наречен медиен пакет – ваучер на стойност 40 000 лева, с който може да заплаща за политическа реклама по време на акцията. ЦИК дефинира кой има право на медиен пакет, разпределя средствата и управлява заплащанията.

За изборите 2 в 1 комисарите взеха решение, че ще провиснал единствено по един пакет на дребните обединения. Десетина партии и обединения, измежду които бяха обединенията на някогашния основен прокурор Иван Гешев и на предприемача Васил Божков, апелираха това решение във Върховния административен съд (ВАС). Основанието им беше, че откакто предстоят два вота, значи им се поставят по два пакета. Върховен административен съд разгласи, че способен по такова дело е Административен съд – София град (АССГ). На 17 май неговите съдии се произнесоха в интерес на жалващите се политици и това принуди ЦИК да промени решението си.

Като доказателство жалбоподателите са показали, че през 2021 година, когато също се организираха избори 2 в 1 – за парламент и президент, ЦИК е раздавала по два медийни пакета за всеки от двата типа избори. Също по този начин, недоволните политици акцентират, че е трябвало да платят два депозита за присъединяване в сегашните избори.

В решението си магистратите от АССГ показват, че задоволително съображение да се отхвърли настоящето решение на комисарите е фактът, че те въобще не са го стимулирали. Съдът обаче е проучил и до каква степен това решение подхожда на Изборния кодекс – и най-после е решил, че го нарушава.

" Субсидията, която е законово регламентирана по отношение на дължимостта ѝ по мярка, касае всеки един избор поотделно ", считат съдиите. В поддръжка на тезата си акцентират, че всеки от изборите се организира по независими правила, за всеки политическите сили се записват настрана, имат обособени листи с претенденти и вземат участие настрана, без значение от това, че гласуването се организира в един и същи ден.

ЦИК е позволила нарушаване, като е обединила двата типа избори с даването на един медиен пакет, счита АССГ, и също така слага политическите сили, които не получават държавна дотация, в неравноправно състояние. Според съда това опонира и на задачата на закона, който би трябвало да дава на участниците във вота равни благоприятни условия за медийно отразява по време на акцията. АССГ отхвърля и защитния мотив на ЦИК, че даването на пари настрана за двата избора ще направи невероятно отчитането на направените разноски пред Сметната палата. Магистратите показват, че това не визира законосъобразността на решението на ЦИК, с което се разпределят медийните пакети.

ЦИК безмълвно приема причините на съда и през вчерашния ден одобри ново решение за медийните пакети, в което се споделя, че страната ще заплаща по 40 000 лева за парламентарните и още по толкоз за европейските избори на обединенията, които не взимат дотация. Същия ден ЦИК дефинира и листата на партиите и обединенията, които ще завоюват от това решение. Освен това съдът постанови, че комисията би трябвало да заплати 910 лева за правосъдните разходи на партиите и обединенията, които апелираха нейното решение.

Снимка: БГНЕС
Източник: eurocom.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР