Малките кметства ще имат своя бюджетна рамка. Това обяви финансовият

...
Малките кметства ще имат своя бюджетна рамка. Това обяви финансовият
Коментари Харесай

Селата също ще имат бюджетна рамка

Малките кметства ще имат своя бюджетна рамка. Това разгласи финансовият министър Владислав Горанов след среща на Сдружението на кметовете на дребните кметства в България с премиера Бойко Борисов в Министерския съвет.

Председателят на бюджетната комисия в Народното събрание Менда Стоянова посочи, че кметовете на дребните кметства в страната и министър председателят Бойко Борисов са се разбрали, че според Конституцията на България главният орган на локалното самоуправление и администрация е общината.

Не е допустимо държавното управление, нито Народното събрание да се намесват жестоко във финансовите рамки и да лимитират самостоятелността на локалната общественост, която е легитимирана през общинския съвет и кмета на общината, по думите на Стоянова.

В рамките на опциите на държавното управление и на Народното събрание е решено да се одобряват текстове, които да подсигуряват, че когато общинският съвет приема бюджета, той би трябвало да бъде съпроводен с финансова сметка и финансови разноски за всяко едно кметство, изясни Менда Стоянова.

Заедно с това ще има и засилен надзор по осъществяване на решенията на общинския съвет от кмета на общината по отношение на бюджетните сметки на кметствата. Необходимо е да има текстовете в Закон за обществените поръчки и Закон за устройство на територията, в които кметът да има опция да взе участие при контрола по осъществяването на обекти на неговата територия.

Менда Стоянова предизвести за наказания при нарушавания на Закона за локалното самоуправление и локалната администрация. Тя акцентира, че смисълът на локалното самоуправление и локалната общественост е да реализират политиките на своята територия, без да изискват интервенция от държавното управление и изпълнителната власт.

Председателят на Сдружение на кметовете на дребните кметства в Република България Румен Стоянов изясни, че срещата с премиера е минала при извънредно добра атмосфера, на която се е постигнал извънредно добър резултат за дребните кметства в страната. Той уточни, че всяко едно обитаемо място в България ще си има бюджетна рамка, а всеки един кмет ще бъде задължен да я извършва.

Кметът на съответната община ще има отговорност за контрола по публичните поръчки, посочи Стоянов. Очакванията му са до 2-3 месеца различията да бъдат позволени.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР