Малките и средните предприятия ще могат да се листват на

...
Малките и средните предприятия ще могат да се листват на
Коментари Харесай

Малки и средни предприятия ще могат да се листват на БФБ-София с ваучери

Малките и междинните предприятия ще могат да се листват на Българската фондова борса - София. Стартът на пилотната ваучерна скица беше даден през днешния ден от ръководителя на Съвета на шефовете на Борсата Васил Големански, ръководителя на енергийната комисия в Народно събрание Делян Добрев и заместник-министъра на стопанската система Александър Манолев. Очаква се приемът на първите заявки да стартира от септември, съобщи кореспондент на БГНЕС.

Ваучерите са на стойност 50 000 лв. и ще са годни 9 месеца. През този интервал компаниите ще би трябвало да получат проспект за издаване на скъпи бумаги от Комисията за финансов контрол и да осъществят първата емисия за набиране на капитал (първично обществено предлагане) посредством Фондовата борса.

Компаниите ще подават заявки за листване на БФБ-София в Изпълнителната организация за поощряване на дребните и междинните предприятия. Общите условия към този момент са оповестени на уеб страницата на организацията.

Предвиденият бюджет за ваучери е 2 млн. евро и се обезпечава по Оперативна програма „ Иновации и конкурентоспособност “. Ваучерът ще се изплаща на капиталовия медиатор при сполучливо набран капитал в размер не по-малък от 500 000 лв..

" Подобна скица се осъществя за първи път в България. Нейната цел е дадем тласък освен на дребните предприятия, само че и на финансовия пазар. В случай, че схемата проработи, ще бъде обезпечен спомагателен капитал ", даде обещание заместник-министъра на стопанската система Александър Манолев.Той посочи, че работата по програмата е почнала преди повече от година и се е очаквала с огромен интерес.

" Радвам се, че схемата е неповторима освен за България, само че и за Европейски Съюз. В момента Брюксел разисква въвеждането на сходни стратегии за стимулиране на дребния и междинен бизнес. В този смисъл ние изпреварихме политиките в Европа. Фирмите ще имат извънредно опростена процедура и в границите на десетина дни ще получават отговори за кандидатстването ", означи зам.-министърът.

" Уникалното в тази ситуация е, че се употребяват безплатни средства. Фирмите ще получат облага след листването минимум 10 пъти над цената на ваучера по програмата. Също бих желал да подчертая за значимостта на тази стратегия на финансовия пазар. Знаете, че през последните години имаме на година по една нова компания, която излиза на Борсата. Тази стратегия, единствено с първичния бюджет от 1,6 млн. лв., най-малко 32 компании биха излезли да листват. Сроковете са значими и не трябва да се губи време за развиването на финансовия пазар ", означи ръководителят на икономическата комисия в Народното събрание Делян Добрев

„ Убеден съм, че тази ваучерна скица ще подтиква повече компании да набират капитал през борсата. Чрез тази процедура фирмите ще имат опция да наберат спомагателен капитал въз основата на действителния си капацитет за развиване, означи Васил Големански.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР