Малките и средните предприятия са гръбнакът на българската икономика. Работим

...
Малките и средните предприятия са гръбнакът на българската икономика. Работим
Коментари Харесай

Зам.-министър Гиков към малките и средни фирми: Бъдете активни, средства за вашите иновативни проекти има

Малките и междинните предприятия са гръбнакът на българската стопанска система. Работим интензивно да предоставим оптималните финансови принадлежности за тях, които са потребни за техните новаторски планове и хрумвания. По този метод даваме късмет за развиване на българския бизнес. Това съобщи зам.-министърът на нововъведенията и растежа Мартин Гиков на конгрес „ Финансиране и капиталова поддръжка за МСП “, проведен от Изпълнителната организация на поощряване на дребни и междинни предприятия (ИАНМСП) и Българската търговско-промишлена палата (БТПП) в Интер Експо Център.

„ Стремим се да няма препокриване на финансовите принадлежности и да бъде обезпечена една непрекъсната ликвидност за потребностите на бизнеса “, акцентира Гиков.

Той изясни, че по Програма „ Конкурентоспособност “- ПКИП, която е с общ бюджет 3 милиарда лева, предстоят три процедури за дребни и междинни компании. Първата е „ Разработване на нововъведения в предприятията ” с бюджет 127 млн. лева Втората е „ Внедряване на нововъведения в предприятията “ с бюджет над 290 млн. лева Тя е за машини, уреди и съоръжение, както и програмен продукт, нужни за внедряването на съответната иновация в компаниите. Третата е за възстановяване на индустриалния потенциал на фамилни предприятия, предприятия от креативните промишлености и занаятите – с бюджет 117,5 млн. лева

По Програма за просвета и бизнес - ПНИИДИТ, която е с общ бюджет над 2 милиарда лева, следва построяването на национална мрежа от 12 иновационни хъба с поддръжка от 67 млн. лева Хъбовете ще дават услуги в региона на цифровите и зелените технологии, като поддържат цифровата промяна на дребни и междинни предприятия.

Зам.-министърът изясни пред представители на бизнеса, че поддръжката по линия на МИР е както грантова, по този начин и посредством дългови и дялови финансови принадлежности.

„ Предстои Фондът на фондовете да разгласи финансиране на планове, ориентирани към кръгова стопанска система и в частност енергийна и ресурсна успеваемост, под формата на гаранционен артикул в размер на към 100 млн. лева “, сподели още Гиков.

По думите му е разполагаем забележителен запас до края на годината през ФнФ и за започващи и новаторски компании. Той напомни още, че Българската банка за развиване подписа с Европейска капиталова банка (ЕИБ) значимо финансово съглашение за 175 млн. евро, с което ще се даде конкурентно преимущество на дребните и междинните предприятия и в помощ на екологичния им преход, както и с Банката за развиване на Съвета на Европа за 175 млн. евро.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР