Малките и средни бензиностанции нямат готовност и възможност да дават

...
Малките и средни бензиностанции нямат готовност и възможност да дават
Коментари Харесай

Не всички бензиностации ще предложат отстъпка от 25 ст. на литър

Малките и междинни бензиностанции нямат подготвеност и опция да дават отстъпка от 25 ст. на литър гориво, съобщи за “Труд " Иван Кашилски, ръководител на Асоциацията на българските търговци, производители, вносители и превозвачи на горива.

Нямат подготвеност, тъй като от Национална агенция за приходите още не са пуснали инструкции по какъв начин да дават отстъпката и какъв програмен продукт да употребяват, изясни Кашилски. Опасенията на асоциацията са, че софтуерът ще коства над 3000 лева, което е прекалено много за дребните търговски обекти, които така и така регистрират спад да клиентите поради високите цени.

Малките и междинни бензиностанции нямат и опция да дават отстъпката, тъй като би трябвало да дадат свои пари, които по-късно да чакат от държавната хазна, сподели Иван Кашилски, представен от " Труд ".

Парламентът реши, че бензиностанциите ще приспадат дадените отстъпки от 25 ст. на клиентите си от отговорностите по Данък добавена стойност, като това ще става с подаване на месечните данъчни заявления за Данък добавена стойност. Но в случай че дребен търговски обект дава отстъпка то 25 ст., той ще продава на цена под себестойност и след приключване на месеца ще има Данък добавена стойност за приемане от хазната. За да бъде възобновена сумата, данъчните може да създадат цялостна проверка и действително парите да бъдат получени с няколко месеца забавяне, притесняват се от сектора. А дребните търговци на горива към този момент нямат свободни пари, с които да дават отстъпката от 25 ст. и да чакат няколко месеца, с цел да получат парите от хазната. Миналата година купувах 1000 литра гориво за 1800 лева, а в този момент дават 3400 лева, сподели Иван Кашилски.

Въвеждането на отстъпката е скица да се унищожи секторът с горивата, добави той. Според него единствено огромните компании могат да си разрешат да дават отстъпката. Причината е, че те имат и други действия, за които заплащат Данък добавена стойност и елементарно ще могат да приспадат дадената отстъпка от отговорностите си по Данък добавена стойност. Фирмата с господстващо състояние на пазара на горива в страната към този момент е привлякла огромните корпоративни клиенти, като им е предложила карти за зареждане с огромни отстъпки, сподели Иван Кашилски. Останалите търгов­ци на горива не могат да предложат такива ниски цени. Ще има всеобщи банкрути, съобщи Кашилски.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР