Малките деца, чиито родители им четат по пет приказки на

...
Малките деца, чиито родители им четат по пет приказки на
Коментари Харесай

Как четенето на книжки влияе върху речевото и умственото развитие на детето

Малките деца, чиито родители им четат по пет приказки дневно, отиват на детска градина с близо милион повече думи в речника си спрямо тези деца, чиито родители не им четат въобще, откри ново проучване. Тази шокираща численост допуска и всички форми на една дума (глаголни времена и наклонения, членувани съществителни и епитети с техните разнообразни родове и числа; формите на местоименията и така нататък, както и всички умалителни, увиличителни форми, жаргонни думи и др.).

Джесика Логан , експерт по ранно детско развиване, от университета в Охайо, споделя, че „ пропастта от един милион думи “ е ключът към обяснение разликата сред речниковия ресурс и уменията по четене сред децата, а по-късно - и сред възрастните.

Дори в случай че на детето му се чете по една приказка дневно, то отново ще знае до 5-годишна възраст близо 200 000 повече думи в съпоставени с това, на което в никакъв случай не е било четено. Децата, на които родителите четат, ще бъдат доста по-подготвени след това да видят и възприемат тези думи на хартия, когато отидат в учебно заведение. Те доста по-лесно ще се научат да четат и да пишат. Освен това ще развият и отношение към книгата като полезност и към четенето като радушно и обогатяващо прекарване.

Джесика Логан споделя още, че е шокирана да се среща в практиката си толкоз постоянно с родители, които намерено и без терзание завяват, че в никакъв случай не са чели книжки на децата си . Заедно със свои сътрудници организират опит, при който подбрали на инцидентен принцип 30 книги – половината с картинки и по-големи букви за преди малко проходили и проговорили деца, половината с картинки и по-ситни букви за деца над 3-годишна възраст. Установили, че книжките за най-малките съдържат приблизително по към 140 думи, а тези за по-големите деца – към 228 думи.

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР