Малки квартални гори ще бъдат засадени в София като част

...
Малки квартални гори ще бъдат засадени в София като част
Коментари Харесай

Садят малки квартални гори в София

Малки квартални гори ще бъдат засадени в София като част от новата самодейност на общината " Гора в квартала ".

" Като част от напъните ни да работим дружно за по-чист и зелен град започваме нова самодейност за засаждане на дребни квартални гори на територията на София. Първият пилотен план по програмата " Гора в квартала " стартираме дружно с кмета на регион " Подуяне " през тази година на избрани подобаващи местоположения ", сподели през днешния ден кметът Йорданка Фандъкова в границите на конгрес " Заедно за по-малко СО2 излъчвания ", проведен от Столична община и Германо-Българската индустриално-търговска камара, който се организира в тех парк София, предава " 24 часа ".

Това е стратегия за засаждане на дребни квартални гори в другите квартали на града. Кметът Фандъкова предложения представителите на бизнеса да се включат в самодейността за засаждане и залесяване.

" Вярвам, че за триумфа на екологичните планове е извънредно значима работата с научната общественост и по тази причина към този момент няколко години ние работим с Лесотехническия университет, който дефинира както локациите, които най-вече се нуждаят от зеленина, по този начин и типовете дървета, които са най-подходящи ", уточни още Фандъкова.

" Всяка година Столична община засажда към 4000 нови дървета в града – около улици, в паркове и междублокови пространства. Преди няколко години започнахме специфична стратегия за залесяване на дворовете на учебни заведения и детски градини и тя се трансформира в една от сполучливите и обичани акции на доста деца и възпитаници, които с изключение на в засаждането вземат участие и в грижата за дърветата по-късно.

Друга самодейност на общината за залесяване е почналата през 2017 година акция за залесяване на зелен пояс от нова гора към София. Първите 120 000 фиданки край Суходол, които засадихме дружно с хиляди доброволци, към този момент са млада гора на 225 дка. Миналата година стартира и втората нова гора в землището на Негован. Там ще залесим 86 хиляди фиданки дъб ", уточни също столичният кмет.

" За развиването на София като зелен град реализирахме огромни планове по възобновяване на всички съществени паркове в града, залесяване и възобновяване на междублокови пространства ", добави още тя и описа, че преди 15 години е почнала програмата за възобновяване и възобновяване на огромните паркове и градски градини, които бяха оставени занемарени. Днес парковете на София са обичано място на хиляди софиянци.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР