Малки асеноградчани в различна възраст бяха предизвикани да се впуснат

...
Малки асеноградчани в различна възраст бяха предизвикани да се впуснат
Коментари Харесай

Как да научим детето си да посещава зъболекар

Малки асеноградчани в друга възраст бяха провокирани да се впуснат в безвъзмездна дентална работилница. Зъболекарка от Асеновград събра малчугани, с цел да им покаже, че не е нужно да се опасяват, когато би трябвало да посетят дентален кабинет.
Пред родителите, пък, тя разкри няколко секрети, по отношение на детската зъбна хигиена. Иновативният способ на доктор Мира, както тя ни се показа, стартира с къс разпит, чисто по детски. Зъболекарката изследва по какъв брой пъти на ден и по какъв метод дребните й другари си мият зъбите. За добра джука хигиена това е належащо да се случва заран и вечер.
Зъбите би трябвало да се търкат добре първо начело, след това отвътре, по-късно от горната страна. Накрая се измива и езикът. Децата научиха и кои са храните, от които могат да се получат петна по зъбките им. След урока зъболекарката раздаде на присъстващите вкусни розови таблетки, оцветяващи местата, които не са измити добре. Последва групово и занимателно миене на детски зъби. А след това нямаше дете, което да не седна на зъболекарския стол и да не отвори уста непринудено.

Възникването на концепцията за дентална работилница се е родила напълно непринудено, когато доктор Мира се е завърнала на работа, след съвсем 3-годишно майчинство. “От една страна, като родител, към този момент бях наясно, че децата изпитват дискомфорт от срещите си с всевъзможен жанр медицински лица - лекари, лаборанти, стоматолози. От друга страна, стоеше тежестта от детските ми мемоари и моят личен смут от чакането на пейката пред кабинет.”, описа пред екипа на Actualno.com стоматоложката от Асеновград. Тя споделя, че задачата на работилницата е да бъдат запознавани децата с това, какво съставлява визитата при ортодонт, и то в изискване без да имат действителна потребност от помощ. В подобен миг липсват болежка и стрес и се отваря място за безкрайното им любознание.
“Знаем, че няма нищо по-добро от профилактиката. Учим посредством игра. А една добра профилактика ще докара до късна поява на възможен проблем или зародил подобен, ще бъде заловен в точния момент. Това значи спестена болежка и не до такава степен скъпо лекуване.”, изясни в детайли доктор Мира.
Тя уточни, че дребните момиченца и момченца се опасяват не от зъболекаря, а от непознатото, новото, непредвиденото, което ги залива, когато всекидневно има болежка и дискомфорт. Зъболекарката посочи, че в такива момента децата споделят мъчно. Не са в кондиция да следват непознати указания и воденето до кабинета не става по тяхно предпочитание. Често сядането на стоматологичния стол е принудително, след което следват хиляди увещания, от страна на родителя.

По думите й, в безсилието си от тази обстановка постоянно и деца, и майки, и бащи си потеглят ядосани или разплакани. Тя счита, че посредством провеждането на сходни начинания малчуганите знаят какво следва. Запознават се със своя ортодонт и се усещат спокойни. Така се отстрани огромна част от напрежението и напрежението и самите деца разрешават да им бъде помогнато. Понякога е добре малчуганите да водят със себе си и своята обичана плюшена играчка, да вземем за пример, която също да бъде " прегледана " от стоматолога.
Необходимо е децата авансово да посетят кабинет, да разучат ситуацията и да се провиснал, без да има оказван напън върху тях. Зъболекарката от Асеновград насочи съвет и към родителите. Най-важен е персоналният образец и основаването на рутина. Децата би трябвало да бъдат водени на профилактични прегледи на всеки шест месеца. Ежедневната хигиена, под формата на игра, до момента в който са дребни, с проявление по какъв начин мама и баща или кака и батко мият своите зъби, също е от изгода. Страхотна подготовка е и заниманието с оцветяваща зъбната плака таблетка (при по-големи деца).
Шарената четка за зъби с обичан воин също е прийом, който спомага. “При децата любознанието е водещото, с цел да се сложи положително начало. А след това е належащо неизменност, от страна на родителите. Защото рутината е нещо, което малчуганите харесват. Тя им основава чувство за сигурност, непоклатимост и успокоение. Веднъж основана в ранна възраст, рутината бива спазвана без необикновен проблем от децата.”, сподели в умозаключение доктор Мира.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР